1984: Στο Ρέθυμνο η πρώτη συναυλία με κιθάρες υπό τον Μάνο Χατζιδάκι

Στις 24 Οκτωβρίου του 2015 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξένησε μια ιδιαίτερη και μεγάλη συναυλία με τίτλο «200 κιθάρες για τον Μάνο», η οποία ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925-Αθήνα,15 Ιουνίου 1994).

, 1984: Στο Ρέθυμνο η πρώτη συναυλία με κιθάρες υπό τον Μάνο Χατζιδάκι
Χατζιδάκις-Μουλουδάκης-Μπουντούνης
Μουσικός Αύγουστος, 1980 Ηράκλειο Κρήτης

Τη συναυλία διηύθυνε ο Βαγγέλης Μπουντούνης και την πλαισιώσαν η Μάρω Ραζή, οι String Demons (Κωνσταντίνος Μπουντούνης-τσέλο, Λυδία Μπουντούνη-βιολί), οι σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ελεάννα Κωνσταντά και Έφη Παπαδοπούλου, η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), η Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το Τρίο Ανταλετάκ, καθώς και οι μουσικοί Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς), Όσβαλντ Αμιράλις (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Δελογιάννης (φυσαρμόνικα).

Το ξεχωριστό σημείο αυτής της συναυλίας ωστόσο, ήταν «Οι Κιθαριστές», μια ορχήστρα που είχε διευθύνει για πρώτη φορά ο Χατζιδάκις, η μουσική του οποίου κυριαρχεί σε όλα τα προγράμματά της.

Στο Ρέθυμνο η αρχή του …ταξιδιού

, 1984: Στο Ρέθυμνο η πρώτη συναυλία με κιθάρες υπό τον Μάνο Χατζιδάκι
Χατζιδάκις-Μπουντούνης

Όπως γράφει ο Βαγγέλης Μπουντούνης στο σημείωμά του για το μουσικό αφιέρωμα στα 90χρονα από τη γέννηση του Μ. Χατζιδάκι στο Μέγαρο: “Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες αρχίζει το 1984. Τη χρονιά εκείνη έγινε το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί, και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, ύστερα από πρόσκληση μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο σεμινάριο, άκουσε την “παράξενη” ορχήστρα μας, ενθουσιάστηκε από αυτό τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των “Κιθαριστών” στο Τζαμί του Ρεθύμνου”.

, 1984: Στο Ρέθυμνο η πρώτη συναυλία με κιθάρες υπό τον Μάνο Χατζιδάκι
Ο Μάνος Χατζιδάκις διευθύνει την 1η ορχήστρα των “Κιθαριστών” (Ρέθυμνο 1984)

Έτσι, η πρώτη συναυλία με κιθάρες ξεκίνησε το μακρύ της μουσικό ταξίδι στο χρόνο από το όμορφο Ρέθυμνο το 1984 με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Βαγγέλη Μπουντούνη, ενώ μέχρι σήμερα μας χαρίζει υπέροχες μελωδικές, αλλά και νοσταλγικές στιγμές!

Photo credits: boudounis.com

Similar articles

Last articles

Κούτζο Λούις: Ο συγκλονιστικός τελευταίος επιζών από τα σκλαβοπάζαρα

Συγκλονιστικά και απάνθρωπα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Ζόρα Νιλ Χέρστον, «Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου». Πρόκειται για...

Οι ελληνικές λίμνες που έρχονται από το …διάστημα!

Ένα μοναδικό αξιοθέατο «φιλοξενείται» λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Δεν είναι άλλο από τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά...

Ο θρυλικός 007 και η σχέση του με μια κυρία: Aston Martin

Όσοι είναι αυτοί που έχουν παρακολουθήσει την πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά ταινιών, σίγουρα γνωρίζουν ότι τρία είναι τα πράγματα που δεν λείπουν...