Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ύπνος και ο Θάνατος ήταν δίδυμα αδέρφια και παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους. Ο Ύπνος λατρευόταν αρκετά στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία.

Παιδιά του ύπνου ήταν τα Όνειρα (οι τρεις Όνειροι), ο Μορφέας, ο Φοβήτορας και ο Φάντασος. Τον θεωρούσαν ήσυχο και πράο θεό.

Ο Ύπνος και η Ήρα

Ο Ύπνος στον Όμηρο, έχει την κατοικία του στη Λήμνο και εκεί, με τη βοήθεια της Ήρας, πήρε ως γυναίκα του την Πασιθέη, τη θεά της ξεκούρασης. Ο μύθος αναφέρει ότι η Ήρα, η οποία ήθελε να αποκοιμίσει τον Δία για να επηρεάσει η ίδια τη διεξαγωγή του Τρωικού Πολέμου, πήγε στη Λήμνο, συνάντησε τον Ύπνο και, αφού τον προσφώνησε «άναξ πάντων τε θεών πάντων τ’ ανθρώπων», του υποσχέθηκε να του δώσει για γυναίκα του την Πασιθέη, με την προϋπόθεση όμως ο Ύπνος να κρατήσει κοιμισμένο για ένα διάστημα τον πατέρα των θεών. Τελικά ο Ύπνος, αφού πείσθηκε από την Ήρα, κατάφερε ν’ αποκοιμίσει τον Δία, πλησιάζοντας τον με τη μορφή ενός πουλιού της νύχτας.

Διαβάστε επίσης: Οι 147 «εντολές» του Μαντείου των Δελφών

, Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Τέχνη

Πολλά είναι και τα έργα καλλιτεχνών με πρωταγωνιστή τον Ύπνο, αλλά και τον αδερφό του, τον Θάνατο. Συνήθως, τον Ύπνο τον φαντάζονταν νέο με φτερά στους ώμους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους.

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...