Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ύπνος και ο Θάνατος ήταν δίδυμα αδέρφια και παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους. Ο Ύπνος λατρευόταν αρκετά στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία.

Παιδιά του ύπνου ήταν τα Όνειρα (οι τρεις Όνειροι), ο Μορφέας, ο Φοβήτορας και ο Φάντασος. Τον θεωρούσαν ήσυχο και πράο θεό.

Ο Ύπνος και η Ήρα

Ο Ύπνος στον Όμηρο, έχει την κατοικία του στη Λήμνο και εκεί, με τη βοήθεια της Ήρας, πήρε ως γυναίκα του την Πασιθέη, τη θεά της ξεκούρασης. Ο μύθος αναφέρει ότι η Ήρα, η οποία ήθελε να αποκοιμίσει τον Δία για να επηρεάσει η ίδια τη διεξαγωγή του Τρωικού Πολέμου, πήγε στη Λήμνο, συνάντησε τον Ύπνο και, αφού τον προσφώνησε «άναξ πάντων τε θεών πάντων τ’ ανθρώπων», του υποσχέθηκε να του δώσει για γυναίκα του την Πασιθέη, με την προϋπόθεση όμως ο Ύπνος να κρατήσει κοιμισμένο για ένα διάστημα τον πατέρα των θεών. Τελικά ο Ύπνος, αφού πείσθηκε από την Ήρα, κατάφερε ν’ αποκοιμίσει τον Δία, πλησιάζοντας τον με τη μορφή ενός πουλιού της νύχτας.

Διαβάστε επίσης: Οι 147 «εντολές» του Μαντείου των Δελφών

, Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Τέχνη

Πολλά είναι και τα έργα καλλιτεχνών με πρωταγωνιστή τον Ύπνο, αλλά και τον αδερφό του, τον Θάνατο. Συνήθως, τον Ύπνο τον φαντάζονταν νέο με φτερά στους ώμους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους.

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.