Όλοι οι θεοί …ένα τριαντάφυλλο – 4 μύθοι & 1 θρύλος

Ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια στον κόσμο είναι το τριαντάφυλλο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν ως «Βασιλιά των λουλουδιών».

Για τη δημιουργία του τριαντάφυλλου υπάρχουν αρκετοί ελληνικοί μύθοι, στους οποίους «εμπλέκονται» σχεδόν όλοι οι Θεοί των Αρχαίων Ελλήνων.  

Ο μύθος της Χλωρίδας

Ένας μύθος λέει ότι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης, την Χλωρίδα. Μια μέρα η Χλωρίδα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι.

Κάλεσε τότε την Αφροδίτη, τη θεά της αγάπης και της ομορφιάς, και τον Διόνυσο, το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος το νέκταρ για γλυκιά ευωδιά. Ο Αίολος, ο θεός του ανέμου, φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας, ο θεός του Ήλιου, μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Τέλος, ο Άρης, ο θεός του πολέμου, χάρισε στο λουλούδι τα αγκάθια, για να προστατεύει την ομορφιά του. 

Έτσι έγινε το τριαντάφυλλο.

, Όλοι οι θεοί …ένα τριαντάφυλλο – 4 μύθοι & 1 θρύλος

Ο μύθος της Ροδάνθης

Ο πιο γνωστός –ίσως και επικρατέστερος- μύθος του τριαντάφυλλου, είναι αυτός της Ροδάνθης, μιας νέας που ζούσε κάποτε στην παλιά Κόρινθο. Οι θεοί της είχαν χαρίσει σπάνια ομορφιά και σοφία. Συχνά οι σοφοί της πόλης συγκεντρώνονταν στο σπίτι της για να θαυμάσουν την ομορφιά και την σοφία της.

Μια μέρα η Ροδάνθη κάλεσε μερικούς φίλους στο σπίτι της για να περάσουν μαζί μερικές ευχάριστες ώρες τρώγοντας, πίνοντας και συζητώντας. Μα το κρασί που τους πρόσφερε ήταν άφθονο κι οι καλεσμένοι της μέθυσαν. Ένας για να την πειράξει της είπε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να παραβγεί στην εξυπνάδα και τη σοφία με έναν άνδρα. Η Ροδάνθη όμως, του απάντησε: «Μην ξεχνάς την Αθηνά που ονομάστηκε θεά της σοφίας, ενώ κανένας από τους άνδρες θεούς δεν ονομάστηκε έτσι», του είπε.

Η απάντησή της εξαγρίωσε κάποιους από τους καλεσμένους της, οι οποίοι θεώρησαν ότι τα λόγια της ήταν προσβολή απέναντι στους θεούς. «Τέτοια προσβολή απέναντι στο μεγάλο Δία τιμωρείται μόνο με θάνατο!», φώναξε κάποιος.

Η Ροδάνθη αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ηρεμήσει τους φίλους της και επειδή φοβήθηκε για τη ζωή της, έτρεξε προς την πόρτα για να βγει από το σπίτι. Οι εξαγριωμένοι καλεσμένοι την κυνήγησαν. Απελπισμένη μπήκε μέσα στο ναό της Άρτεμης για να σωθεί. Ο πρώτος που πήγε να την αγγίξει έβγαλε μια κραυγή γεμάτη πόνο.

Η Ροδάνθη είχε εξαφανιστεί και στη θέση τις υπήρχε τώρα ένα φυτό με υπέροχα λουλούδια, αλλά με κλαδιά γεμάτα μυτερά αγκάθια.

, Όλοι οι θεοί …ένα τριαντάφυλλο – 4 μύθοι & 1 θρύλος

Η θεά Άρτεμη μεταμόρφωσε τη Ροδάνθη σε λουλούδι για να τη σώσει από τη μανία των μεθυσμένων φίλων της και γέμισε τα κλαδιά με αγκάθια για να προστατεύεται από τους εχθρούς του.

Δείτε: Ένα όμορφο τριαντάφυλλο από την ελληνική ύπαιθρο

Ο μύθος της Κυβέλης

Σε έναν άλλο μύθο αναφέρεται  ότι η Κυβέλη δημιούργησε το τριαντάφυλλο για να εκδικηθεί την Αφροδίτη μειώνοντας έτσι την ομορφιά της.

Το άγγιγμα του Έρωτα

, Όλοι οι θεοί …ένα τριαντάφυλλο – 4 μύθοι & 1 θρύλος

Ένας ωραίος μύθος της αρχαιότητας λέει πως κάποτε οι Θεοί διασκέδαζαν στον ουρανό και έπιναν το αγαπημένο ποτό τους, το νέκταρ. Κάποια στιγμή ο Έρως, συνοδός μόνιμος της θεάς της ομορφιάς, Αφροδίτης, ακούμπησε με το φτερό του τον κρατήρα των Θεών. Το νέκταρ κύλησε από τον ουρανό και έπεσε στη γη. Εκεί που έπεσε φύτρωσε το κόκκινο ρόδο.

«Where Wild Roses Grow»

Το τριαντάφυλλο ως λουλούδι έχει εμπνεύσει αρκετούς καλλιτέχνες και εννοείται πως βρίσκεται σε πολλά τραγούδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo τραγούδι του Νικ Κέιβ «Where Wild Roses Grow», το οποίο ερμήνευσε με την Κάιλι Μινογκ, βασίζεται σε έναν μύθο της μεσαιωνικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον οποίο ένας νέος άνδρας ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Ελίζα Ντέι, της οποίας η ομορφιά «μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τα άγρια κατακόκκινα ρόδα». Της ζήτησε να συναντηθούν στην όχθη του ποταμού, «εκεί που φυτρώνουν τα άγρια ρόδα», όπου και την σκότωσε. Ο θρύλος λέει πως η Ελίζα συνέχισε να εμφανίζεται σε περαστικούς, κρατώντας ένα κόκκινο ρόδο.

, Όλοι οι θεοί …ένα τριαντάφυλλο – 4 μύθοι & 1 θρύλος

Διαβάστε επίσης: Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...