Το 4ο παράθυρο της Βουλής

Εξαιρετικό ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέταρτο παράθυρο της Βουλής των Ελλήνων. Εκεί λοιπόν, μπροστά σ’ αυτό το παράθυρο, γράφτηκε στις 3 του Σεπτεμβρίου του 1843 μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

, Το 4ο παράθυρο της Βουλής

Ο στρατιωτικός διοικητής, συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης, συνοδευόμενος από μέλη της Φρουράς Αθηνών, με την ιαχή «Ζήτω το Σύνταγμα» φθάνει έφιππος στη μεγάλη πλατεία του παλατιού (στην αρχική της μορφή η Βουλή των Ελλήνων ήταν βασιλικό παλάτι), η οποία είναι πλέον γνωστή ως πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας από τον βασιλιά Όθων Α’ την παραχώρηση Συντάγματος!

, Το 4ο παράθυρο της Βουλής

Ο Βασιλιάς έστειλε τον υπασπιστή του Γρίβα Γαρδικιώτη και τον υπουργό στρατιωτικών Αλέξανδρο Βλαχόπουλο να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τους στρατιώτες. Κατά διαταγή όμως του Καλλέργη συνελήφθησαν αμέσως αμφότεροι. Ο Όθωνας, φοβούμενος για τα χειρότερα, έστειλε τον Στάινστορφ, τον διαγγελέα του, για να φέρει τα πυροβόλα. Ο τελευταίος όμως προτίμησε να συνταχθεί με τους επαναστάτες!

Τότε αναγκάστηκε ο ίδιος ο Όθωνας να εμφανιστεί στο 4ο παράθυρο των ανακτόρων και να ρωτήσει τον Καλλέργη τι ζητούσε.

, Το 4ο παράθυρο της Βουλής

Ο βασιλιάς δεν έχει άλλη λύση από το να ενδώσει στα αιτήματα των επαναστατών. Ήταν η βραδιά που η Ελλάδα περνούσε από την απόλυτη, στη συνταγματική μοναρχία.

Με βασιλικά διατάγματα η 3η Σεπτεμβρίου ανακηρυσσόταν σε μέρα εθνικής γιορτής, ενώ ο Δημήτριος Καλλέργης παρασημοφορούνταν, ως αρχηγός του επαναστατικού κινήματος.

Δημήτριος Καλλέργης γεννήθηκε στο Μυλοπόταμο Κρήτης. Υπήρξε ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Κατά την περίοδο της κυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια υπήρξε υποστηρικτής του, διατελώντας μάλιστα υπασπιστής του, ενώ προέβη στην οργάνωση τακτικού σώματος ιππικού, στο οποίο ανέλαβε χρέη υπαρχηγού.

*Στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η 3η του Σεπτέμβρη έχει συνδεθεί με την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενός κόμματος που κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα, αλλά και διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ταυτότητα της χώρας.  

Διαβάστε επίσης: Ο Γερμανός πίσω από τα πορτρέτα των Ελλήνων επαναστατών!

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.