Το σοφό «λάθος» του Αϊνστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε κάποτε σε έναν πίνακα:

9 x 1 = 9

9 x 2 = 18

9 x 3 = 27

9 x 4 = 36

9 x 5 = 45

9 x 6 = 54

9 x 7 = 63

9 x 8 = 72

9 x 9 = 81

9 x 10 = 91

Ξαφνικά ξέσπασε χάος στην τάξη επειδή ο Αϊνστάιν έκανε ένα λάθος. Προφανώς, η σωστή απάντηση στο 9 × 10 δεν είναι 91. Και όλοι οι μαθητές του τον κορόιδευαν.

Ο Αϊνστάιν περίμενε να σωπάσουν όλοι και είπε: «Παρά το γεγονός ότι ανέλυσα σωστά εννέα προβλήματα, κανείς δεν μου έδωσε συγχαρητήρια. Αλλά όταν έκανα ένα λάθος, όλοι άρχισαν να γελούν.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος είναι επιτυχημένος και έξυπνος, η κοινωνία θα παρατηρεί το παραμικρό λάθος του και θα ψάχνει για τις ατέλειες του. Και αυτό θα τους αρέσει γιατί δεν τους αρέσει να νιώθουν κατώτεροι. Μην αφήνετε λοιπόν την κριτική να καταστρέψει τα όνειρά σας. Το μόνο άτομο που δεν κάνει ποτέ λάθος είναι κάποιος που δεν κάνει τίποτα και όσο καλύτερος είσαι από τους άλλους να το πάρεις απόφαση ότι περισσότερη κριτική θα δέχεσαι.

Αν δεν μπορούν να σε φτάσουν, θα προσπαθήσουν να σε ρίξουν για να σε φτάσουν.

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...