Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Η βυζαντινή αυτοκρατορία παρά τους δεκάδες εχθρούς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο πέρασμα των χρόνων, κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από μια χιλιετία!

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυρίως δε στις φωτεινές προσωπικότητες που βασίλεψαν, αλλά και στο λαό που με τις θυσίες του κατάφερε να κρατήσει την Αυτοκρατορία όρθια!

Εκτός των παραπάνω βέβαια, οι βυζαντινοί διέθεταν και ένα μυστικό όπλο: το υγρόν πυρ, το οποίο ήταν επίσης γνωστό με πολλά ακόμα ονόματα: “ελληνικό πυρ”, “θαλάσσιο(ν) πυρ”, “σκευαστόν πυρ”, “εσκευασμένο πυρ” και “μηδικόν έλαιον”. Στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται κυρίως  ως «greek fire».

Η σύσταση του υγρού πυρός και οι κατάρες

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, ιστορικά και επιστημονικά, παραμένει μέχρι σήμερα η σύνθεση του υγρού πυρός. Η σύνθεση του υγρού πυρός, όπως είναι λογικό, ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, που μεταδιδόταν από αυτοκράτορα σε αυτοκράτορα.

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας του 10ου αιώνα Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ισχυρίζεται ότι «από το Θεό μέσω αγγέλων στον Μέγα Κωνσταντίνο φανερώθηκε και διδάχτηκε». Μάλιστα ο Πορφυρογέννητος γράφει ότι ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος έγραψε κατάρες πάνω στην αγία τράπεζα εναντίον όποιου τολμήσει να προδώσει το μυστικό σε άλλο έθνος.

Διαβάστε επίσης: Ο Κρητικός που έγινε Πάπας

Το υγρό πυρ στο Game of Thrones

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Στο δημοφιλέστατο παγκοσμίως “Games of Thrones”, υπάρχει εντυπωσιακή σκηνή ναυμαχίας, όπου γίνεται χρήση εκρηκτικού υλικού (wild fire) παρόμοιο (ή εμπνευσμένο από) με το υγρό πυρ!

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.