Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Η βυζαντινή αυτοκρατορία παρά τους δεκάδες εχθρούς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο πέρασμα των χρόνων, κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από μια χιλιετία!

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυρίως δε στις φωτεινές προσωπικότητες που βασίλεψαν, αλλά και στο λαό που με τις θυσίες του κατάφερε να κρατήσει την Αυτοκρατορία όρθια!

Εκτός των παραπάνω βέβαια, οι βυζαντινοί διέθεταν και ένα μυστικό όπλο: το υγρόν πυρ, το οποίο ήταν επίσης γνωστό με πολλά ακόμα ονόματα: “ελληνικό πυρ”, “θαλάσσιο(ν) πυρ”, “σκευαστόν πυρ”, “εσκευασμένο πυρ” και “μηδικόν έλαιον”. Στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται κυρίως  ως «greek fire».

Η σύσταση του υγρού πυρός και οι κατάρες

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, ιστορικά και επιστημονικά, παραμένει μέχρι σήμερα η σύνθεση του υγρού πυρός. Η σύνθεση του υγρού πυρός, όπως είναι λογικό, ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, που μεταδιδόταν από αυτοκράτορα σε αυτοκράτορα.

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας του 10ου αιώνα Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ισχυρίζεται ότι «από το Θεό μέσω αγγέλων στον Μέγα Κωνσταντίνο φανερώθηκε και διδάχτηκε». Μάλιστα ο Πορφυρογέννητος γράφει ότι ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος έγραψε κατάρες πάνω στην αγία τράπεζα εναντίον όποιου τολμήσει να προδώσει το μυστικό σε άλλο έθνος.

Διαβάστε επίσης: Ο Κρητικός που έγινε Πάπας

Το υγρό πυρ στο Game of Thrones

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Στο δημοφιλέστατο παγκοσμίως “Games of Thrones”, υπάρχει εντυπωσιακή σκηνή ναυμαχίας, όπου γίνεται χρήση εκρηκτικού υλικού (wild fire) παρόμοιο (ή εμπνευσμένο από) με το υγρό πυρ!

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...