Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλά είδη έχουν τεθεί προς εξαφάνιση, γεγονός που συνέβη είτε λόγω φυσικών παραγόντων είτε εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Ακόμα και σε περιπτώσεις που φιλοζωικές οργανώσεις ή επιστημονικές κοινότητες έχουν προσπαθήσει να διασώσουν ένα είδος, δε στάθηκαν τυχεροί. Ωστόσο υπάρχει ένα ζώο που κατάφερε να εξαφανιστεί δύο φορές και ακούει στο όνομα αγριοκάτσικο των Πυρηναίων.
Σύμφωνα με την Britannica, ζούσε από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων στην οροσειρά των Πυρηναίων της Πορτογαλίας και στις περιοχές των Βάσκων της Βόρειας Ισπανίας. Τα εξαιρετικά σπάνια κέρατά του όμως το κατέστησαν ως ένα πολύ δημοφιλές θήραμα για τους ανθρώπους και γι’ αυτόν το λόγο το bucardo (όπως είναι η επίσημη ονομασία του) είχε αρχίσει να εκλείπει. Οι προσπάθειες προφύλαξής τους μέχρι το 1980 ήταν ανεπιτυχείς και τη δεκαετία του ’90 μόνο ένα είχε μείνει ζωντανό. Μέχρι το 2000 ο μοναδικός επιζών, ονόματι «Σέλια», ήταν νεκρός, θρυμματισμένος κάτω από ένα πεσμένο δέντρο.
Οι επιστήμονες όμως είχαν προνοήσει και είχαν λάβει κύτταρα του ζώου από διάφορα μέρη του σώματός του, ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία της κλωνοποίησης. Πρόκειται για μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επιτυχής στα πρόβατα. Για το λόγο αυτό 500 κλωνοποιημένα έμβρυα αγριοκάτσικου εμφυτεύτηκαν σε περίπου 150 κατσίκες και οι επιστήμονες περίμεναν. Από όλα αυτά μόνο ένα bucardo κατάφερε να γεννηθεί, θεωρώντας ότι θα μπορέσει να περιπλανηθεί στη γη και ίσως να δώσει απογόνους. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα μετά τη γέννα το αγριοκάτσικο των Πυρηναίων έχασε τη ζωή του μην μπορώντας να αναπνεύσει με έναν επιπλέον λοβό στον πνεύμονά του.

Αυτό βέβαια είναι ένα στοιχείο που οι επιστήμονες δεν είχαν αποκλείσει, καθώς έχει συμβεί και στα πειράματα κλωνοποίησης των προβάτων, όπως αναφέρει το grunge.com