Το μεγαλεπήβολο Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη

Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που σε όποιο σημείο της κι αν βρεθεί κάποιος άνθρωπος, θα
αντικρίσει εκπληκτικά δημιουργήματα της φύσης που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Αυτό ισχύει και για τα φαράγγια της, τα οποία είναι μεγαλεπήβολα και κόβουν την ανάσα κάθε επισκέπτη.
Τα μακρόστενα μονοπάτια που περιβάλλονται από πελώριους βράχους δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία για τους ανθρώπους που θα τα διασχίσουν και ο μύθος μεγαλώνει ακόμα στην Κρήτη όταν το δημοφιλέστερο από αυτά ονομάζεται Φαράγγι των Νεκρών. Αν και πολλοί υποθέτουν οτι έλαβε το όνομά του επειδή όσοι προσπαθούσαν να το διασχίσουν πέθαιναν, στην πραγματικότητα η εξήγηση είναι διαφορετική.

, Το μεγαλεπήβολο Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη

Οι σπηλιές που έχουν σχηματιστεί στους βράχους που περιβάλλουν το μονοπάτι
χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Μινωίτες ως σημεία ταφής για τους νεκρούς τους. Οι
συγγενείς ή ακόμα και τα φιλικά πρόσωπα, σκαρφάλωναν στα βράχια, κουβαλώντας τους νεκρούς στην πλάτη τους και ρισκάροντας πολλές φορές και την ίδια τους τη ζωή. Για το λόγο αυτό, το παρόν φαράγγι έλαβε το συγκεκριμένο όνομα.

, Το μεγαλεπήβολο Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη

Αξίζει επίσης να αναφερθεί οτι ο φαράγγι εντοπίζεται στην ανατολική Κρήτη, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, μετά το χωριό Άνω Ζάκρος και αποτελεί το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Αυτό το μονοπάτι ξεκινά από την Πορτογαλία, μέσω του βορρά φτάνει στην Ελλάδα και καταλήγει προς νότο στην Κρήτη, καταλήγοντας στην Κάτω Ζάκρο και διασχίζοντας όλη τη νότια Μεσόγειο.

, Το μεγαλεπήβολο Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...