Το μαγευτικό Φαράγγι του Χα και ο “θρύλος” γύρω από το όνομά του

Ένα από τα δημοφιλέστερα φαράγγια της Κρήτης ακούει στο ασυνήθιστο όνομα “Χα”, όπου κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αν και τεχνητό φαράγγι, περιλαμβάνει αρκετούς καταρράκτες, γκρεμούς και μοναδική θέα, που όλοι οι επισκέπτες θα θέλουν να θαυμάσουν.

Το συγκεκριμένο φαράγγι εντοπίζεται στη δυτική πλευρά του Όρους Θρυπτής και μεταφέρει τα νερά που συγκεντρώνονται εκεί στον ισθμό της Ιεράπετρας, τα οποία στη συνέχεια χύνονται στην παραλία της Παχειάς Άμμου. Για να εισέλθει κανείς στο Φαράγγι του Χα, πρέπει να βρεθεί κάτω από το Βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας σε υψόμετρο περίπου 800μ. Από την άλλη, η έξοδός του βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ, δίπλα στο χωριό Μοναστηράκι και μπορεί να φανεί σε αρκετούς ανθρώπους ως μια μαχαιριά που έχει χωρίσει το βουνό στα δύο.

, Το μαγευτικό Φαράγγι του Χα και ο “θρύλος” γύρω από το όνομά του

Αξίζει να σημειωθεί πως το φαράγγι έχει ασφαλιστεί με ρελέ από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης και για να το διασχίσει κάποιος άνθρωπος πρέπει να διαθέτει εξοπλισμό καταρρίχησης φαραγγιών και ειδική εκπαίδευση. Βέβαια, χωρίς εξοπλισμό, το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς προχωρώντας λίγο προς το εσωτερικό του, αν βρεθεί στη μεριά της εξόδου στο Μοναστηράκι.

Με λίγο προσοχή θα στη βόρεια πλευρά και θα φτάσει ως το σημείο που σχηματίζεται μια όμορφη λίμνη στη βάση του τελευταίου καταρράκτη. Αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος που το συγκεκριμένο φαράγγι έλαβε το όνομά του. Σύμφωνα με το μύθο το φαράγγι συνδέει την ονομασία του με αυτήν του χωριού «Γρας», δηλαδή την τοποθεσία που σήμερα εντοπίζεται ο σημερινός οικισμός του Αγίου Στέφανου.

Ο Θρύλος γύρω από το όνομά του

Κάποτε οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταλάβουν το φρούριο του Αγίου Στεφάνου και γι’ αυτό απήγαγαν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Της έδωσαν εντολή να τους οδηγήσει στο μυστικό πέρασμα του φρουρίου και η γριά γυναίκα τους οδήγησε σε ένα μέρος, που όσο προχωρούσαν η είσοδος χανόταν όλο και περισσότερο. Όταν είχαν φτάσει σε αρκετό βάθος και δεν υπήρχε πλέον γυρισμός, η ηλικιωμένη τους είπε «Ξαναβγείτε εδά» και οι πανικόβλητοι Σαρακηνοί κατρακύλησαν στο κενό παρασύροντάς την. Η ίδια άρχισε να γελά, με το διαπεραστικό γέλιο της να ηχεί στο βάραθρο, που συγκοινωνούσε με τη χαράδρα του Χα, κι έτσι οι άνθρωποι της περιοχής άκουσαν το «Χα, χα, χα» της γριάς, δίνοντας το όνομα Χα.

, Το μαγευτικό Φαράγγι του Χα και ο “θρύλος” γύρω από το όνομά του

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...