Το Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο

, Το Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο

Το 1863 η Πολωνία βρισκόταν υπό την κατοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια χρονιά, απαγορεύτηκε η δημόσια χρήση της γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από τους Ρώσους να καταστρέψουν και τον πολιτισμό της Πολωνίας. 

, Το Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο

Τότε ήταν που οι Πολωνοί οργάνωσαν ένα κρυφό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε αρχικά σε σπίτια. Αργότερα έγινε συνένωση αυτών των διάσπαρτων διδασκαλείων σε ένα κρυφό πανεπιστήμιο που ονομάστηκε “Ιπτάμενο Πανεπιστημίο” (Uniwersytet Latający), το οποίο λειτούργησε έως το 1905 στη Βαρσοβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθήτρια του Ιπτάμενου Πανεπιστημίου ήταν η Μαρία Κιουρί.

Similar articles

Last articles

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.

Οι τέσσερις καβαλάρηδες της βιομηχανικής αποκάλυψης – Ορατοί μόνο για δύο ώρες

“Οι τέσσερις καβαλάρηδες της βιομηχανικής αποκάλυψης” είναι ένα υπέροχο έργο του γλύπτη Jason deCaires Taylor, το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο!