Το άγνωστο θεραπευτικό φυτό του Αχιλλέα

Ο θρυλικός ήρωας του Τρωικού Πολέμου, Αχιλλέας, έχει αποτελέσει έμπνευση ακόμα και στη σύγχρονη εποχή για αρκετούς καλλιτέχνες. Οι θρύλοι γύρω από το πρόσωπό του είναι πολλοί, ενώ ταυτόχρονα ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως πρότυπο ανδρείας και ηρωισμού.

Ο Ομηρικός Αχιλλέας

, Το άγνωστο θεραπευτικό φυτό του Αχιλλέα

Κατά τον Όμηρο, ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος, εκτός από ένα σημείο του κορμιού του, τις φτέρνες. Εξ ου και η «αχίλλειος πτέρνα»! Ήταν γιος του Πηλέα και της Θέτιδας και βασιλιάς του ένδοξου λαού των Μυρμιδόνων. Αποτέλεσε το βασικό πρωταγωνιστή του ομηρικού έπους «Ιλιάδα».

Το “θαυματουργό” φυτό του Αχιλλέα

Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα του σε ένα φυτό, την Αγριαψιθιά, η οποία είναι πλέον γνωστή ως «Αχιλλέα η χιλιόφυλλος».

, Το άγνωστο θεραπευτικό φυτό του Αχιλλέα

Όπως λέγεται ο Αχιλλέας έδινε αυτό το φυτό στους στρατιώτες του, τους θρυλικούς Μυρμιδόνες για να τους βοηθήσει να σταματήσουν το αίμα που έτρεχε από τις πληγές τους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική έρευνα και δοκιμές στο φυτό απέδειξαν ότι περιέχει χημικά συστατικά που το κάνουν χρήσιμο ως αιμοστατικό.

Η Αχιλλέα η χιλιόφυλλος με επίσημη ονομασία Achillea millefolium, είναι φυτό ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο με φύλλα σύνθετα και ακιδωτά. Έχει ύψος που κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως και 1 μέτρο.

, Το άγνωστο θεραπευτικό φυτό του Αχιλλέα

Η ανθοφορία της Αχιλλέας είναι από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και της αρχές του φθινοπώρου.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

, Το άγνωστο θεραπευτικό φυτό του Αχιλλέα

Η Αχιλλέα, είναι ένα βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, καθώς ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και την χρησιμοποιούσαν για να σταματήσουν την έντονη αιμορραγία από πληγές καθώς έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

Περιέχει βασικές ουσίες που βοηθούν την παραγωγή χολής και έχουν αντιβακτηριδιακή και μυοχαλαρωτική δράση. Ακόμα οι ουσίες που περιέχει βοηθάνε στην προστασία της επιδερμίδας και των βλεννογόνων.

Επίσης συστήνεται για την ανορεξία, τη δυσπεψία, τις στομαχικές διαταραχές, τους πόνους της περιόδου, τις δερματικές παθήσεις κ.α.

Διαβάστε επίσης: Αστραπόγιαννος: Η πραγματική ιστορία του λαϊκού ήρωα και τιμωρού των Τούρκων

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...