Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε σε μια πιο στενάχωρη συγκυρία, τα χρώματα που μας εκφράζουν είναι σκούρα.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Lee Chambers, αυτό συμβαίνει καθώς τα
χρώματα στα ρούχα μας μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ψυχική υγεία μας και κατά συνέπεια στη διάθεση μας. Αν και ο συγκεκριμένος τομέας χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα, ο Chambers επισημαίνει στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, όπως οτι το κόκκινο χρώμα αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την επιθετικότητα και το κίτρινο συνδέεται συχνά με την ευτυχία και το παιχνίδι.

, Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Σε αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαμε να πούμε οτι στηρίζεται και η χρωματοθεραπεία, για την οποία όμως δεν έχουν πραγματοποιηθούν πολλές μελέτες, μια και πρόκειται για ένα νέο πεδίο στην ιατρική. Όπως αναφέρει το Healthline, πολλοί ψυχολόγοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την παρούσα μέθοδο για να βελτιώσουν ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στη χρωματοθεραπεία, χρησιμοποιείται το φως για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας είτε κοιτάζοντας φυσικά συγκεκριμένα χρώματα ή χρησιμοποιώντας μια λάμπα ή νυχτερινό φως που να αντανακλά τα χρωματιστά φώτα στο το σώμα μας ενώ κοιμόμαστε.

Αξίζει να σημειωθεί οτι, αν και η χρωματοθεραπεία είναι ένας πρόσφατος εναλλακτικός ιατρικός τομέας, οι τεχνικές της εντοπίζονται στην αρχαία Κίνα, Αίγυπτο, Ελλάδα και Ινδία.

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...