Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Το τζιτζίκι ή τέττιξ στα αρχαία ελληνικά είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δένδρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο, γνωστό σε όλους κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως στην ύπαιθρο. Υπάρχουν περίπου 2500 είδη τζιτζικιού, ενώ στην Ελλάδα ζουν μόλις τα 6 είδη. Είναι ιδιαίτερα γνωστό από το μύθο του Αισώπου, «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας».

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ζουν έως 17 χρόνια, ενώ τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους ζουν στο υπέδαφος ως σκουλήκια μέχρι να μεταμορφωθούν σε έντομα.

Είναι ακίνδυνα, δεν μπορούν ούτε να δαγκώσουν, ούτε να τσιμπήσουν.

Ξέρατε ότι είναι κουφά και βουβά;

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που λίγοι ξέρουν είναι ότι τα τζιτζίκια είναι κουφά! Λέγεται μάλιστα πως ένας Δήμαρχος του Μαγδεμβούργου όταν θέλησε να αποδείξει πως τα τζιτζίκια δεν ακούν, πυροδότησε ένα κανόνι κάτω από ένα πλατάνι της πλατείας πάνω στο οποίο βρίσκονταν χιλιάδες τζιτζίκια, χωρίς εκείνα ωστόσο να σταματήσουν από να «τραγουδούν» από τον εκκωφαντικό κρότο.

Τα αρσενικά τζιτζίκια που είναι κουφά, τραγουδούν δυνατά καλώντας την ερωτική τους σύντροφο, το θηλυκό που είναι βουβό, για να ζευγαρώσουν.  

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!
, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των Μουσών πάνω στη γη, οι άνθρωποι αναστατώθηκαν τόσο πολύ που βάλθηκαν να τις μιμούνται, σε σημείο που ξέχναγαν να φάνε και να πιούνε. Τόσο, που πέθαναν χωρίς να το καταλάβουν. Και από εκείνους γεννήθηκε τότε το είδος των τζιτζικιών.

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.