Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Το τζιτζίκι ή τέττιξ στα αρχαία ελληνικά είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δένδρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο, γνωστό σε όλους κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως στην ύπαιθρο. Υπάρχουν περίπου 2500 είδη τζιτζικιού, ενώ στην Ελλάδα ζουν μόλις τα 6 είδη. Είναι ιδιαίτερα γνωστό από το μύθο του Αισώπου, «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας».

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ζουν έως 17 χρόνια, ενώ τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους ζουν στο υπέδαφος ως σκουλήκια μέχρι να μεταμορφωθούν σε έντομα.

Είναι ακίνδυνα, δεν μπορούν ούτε να δαγκώσουν, ούτε να τσιμπήσουν.

Ξέρατε ότι είναι κουφά και βουβά;

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που λίγοι ξέρουν είναι ότι τα τζιτζίκια είναι κουφά! Λέγεται μάλιστα πως ένας Δήμαρχος του Μαγδεμβούργου όταν θέλησε να αποδείξει πως τα τζιτζίκια δεν ακούν, πυροδότησε ένα κανόνι κάτω από ένα πλατάνι της πλατείας πάνω στο οποίο βρίσκονταν χιλιάδες τζιτζίκια, χωρίς εκείνα ωστόσο να σταματήσουν από να «τραγουδούν» από τον εκκωφαντικό κρότο.

Τα αρσενικά τζιτζίκια που είναι κουφά, τραγουδούν δυνατά καλώντας την ερωτική τους σύντροφο, το θηλυκό που είναι βουβό, για να ζευγαρώσουν.  

, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!
, Τζιτζίκι: ο τραγουδιστής του Καλοκαιριού …είναι κουφός!

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των Μουσών πάνω στη γη, οι άνθρωποι αναστατώθηκαν τόσο πολύ που βάλθηκαν να τις μιμούνται, σε σημείο που ξέχναγαν να φάνε και να πιούνε. Τόσο, που πέθαναν χωρίς να το καταλάβουν. Και από εκείνους γεννήθηκε τότε το είδος των τζιτζικιών.

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...