Τα περίφημα Λιοντάρια του Ηρακλείου – Πως εμπλέκονται τρεις λαοί

Οι Ενετοί τα δημιούργησαν, οι Τούρκοι τα αλλοίωσαν και οι Έλληνες τα αποκατέστησαν

Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στη πλατεία Λιονταριών (επίσημα: πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), στο κέντρο του Ηρακλείου και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ενετικά μνημεία της Κρήτης. Όταν κατασκευάστηκε πρόσφερε λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης, ενώ αναφορές λένε πως  τροφοδοτούσε τους πολίτες με 1.000 βαρέλια νερό ημερησίως.

Λιοντάρια του Ηρακλείου, Τα περίφημα Λιοντάρια του Ηρακλείου – Πως εμπλέκονται τρεις λαοί

Ιστορία

Το έργο χρειάστηκε 14 μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ τα εγκαίνια του έγιναν στις 25 Απριλίου του 1628. Εμπνευστής του έργου ήταν ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι, που έδωσε στο έργο το όνομά του.

Λιοντάρια του Ηρακλείου, Τα περίφημα Λιοντάρια του Ηρακλείου – Πως εμπλέκονται τρεις λαοί

Τα θέματα των ανάγλυφων παραστάσεων στους λοβούς είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία και κυρίως από το θαλασσινό κόσμο.

Αρχικά, είχε τοποθετηθεί πάνω από την κρήνη άγαλμα του Ποσειδώνα. Το άγαλμα αυτό δε σώζεται σήμερα, καθώς καταστράφηκε από τους Τούρκους ή από σεισμό.

Το 1847 οι Τούρκοι πρόσθεσαν μαρμάρινες κολόνες που περιβάλλονταν στην κορυφή με μαρμάρινη ταινία πάνω στην οποία έγραψαν με επίχρυσα γράμματα “Συντριβάνι Αμπντούλ Μετζίτ”. Επίσης, τοποθέτησαν βρύσες, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τα ανάγλυφα.

Το 1900 το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα μνημεία του Ηρακλείου και το πιο γνωστό σημείο συνάντησης για τους πολίτες!

Λιοντάρια του Ηρακλείου, Τα περίφημα Λιοντάρια του Ηρακλείου – Πως εμπλέκονται τρεις λαοί

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...