Πώς μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ο υγιεινός τρόπος ζωής

Είναι ευρέως γνωστό οτι αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει περισσότερο, πρέπει να δίνει έμφαση στη διατροφή αλλά και στη σωματική του άσκηση. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αυξηθεί 6-7 χρόνια για τους μεσήλικες και 10 χρόνια στους νεαρούς ανθρώπους, αν ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μελέτη Global Burden of Disease, που παρέχει μία περίληψη της υγείας του πληθυσμού από πολλές χώρες, συνδυάστηκε με έρευνες που αφορούν τη συσχέτιση της διατροφής με τη μακροζωία και οι επιστήμονες κατάφερα να βρουν πώς διέφερε το προσδόκιμο ζωής μετά από συνεχείς αλλαγές στην πρόσληψη συγκεκριμένων φαγητών.

Αυτά είναι: φρούτα, λαχανικά,, δημητριακά, εξευγενισμένα σιτηρά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και ζαχαρούχα ποτά Το επόμενο βήμα ήταν η εύρεση της ιδανικής δίαιτας για μακροζωία αλλά και η σύγκρισή της με μία τυπική δυτική δίαιτα, που κυρίως περιέχει υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων φαγητών, κόκκινο κρέας, υψηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη, προσυσκευασμένα τρόφιμα και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η ιδανική δίαιτα, περιλάμβανε περισσότερα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κριθαράκι και καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Βάσει αυτής της διατροφής (και σε συνδυασμό με γυμναστική) οι ηλικίες γύρω στα 20 θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής για μία δεκαετία, οι άνθρωποι κοντά στα 60, θα το αύξαναν για περίπου 8 χρόνια ενώ οι 80+ για περίπου 3,5 χρόνια.

Επειδή όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο οτι θα ακολουθηθεί στο μέγιστο αυτή η διατροφή, οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι άλλαζαν από μια δυτική διατροφή σε μια διατροφή που ήταν στα μισά μεταξύ της βέλτιστης διατροφής και της τυπικής δυτικής διατροφής.

Το συμπέρασμα, που ονομάστηκε «δίαιτα προσέγγισης σκοπιμότητας», έδειξε οτι το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους κοντά στα 20 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί λίγο περισσότερο από έξι χρόνια για τις γυναίκες και λίγο περισσότερο από επτά χρόνια για τους άνδρες.

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...