Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Κι όμως, υπάρχει στον κόσμο ένας πολιτικός ηγέτης που αρνήθηκε τη διαμονή του στο Προεδρικό Μέγαρο, την προεδρική λιμουζίνα, το 90% του μισθού του, τους φρουρούς και πολλές άλλες ανέσεις. Όλα αυτά, όχι γιατί ήταν πλούσιος, αλλά γιατί δεν τα χρειαζόταν πραγματικά!

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ο λόγος για τον Χοσέ Μουχίκα, τον φτωχότερο ηγέτη του κόσμου, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση!

Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe) γεννήθηκε στις 20 Μαϊου του 1935 και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015.

Ως πρόεδρος, έγινε γνωστός για τον εξαιρετικά ταπεινό τρόπο ζωής του, το παρελθόν του ως αντάρτης, αλλά και τις προοδευτικές του πολιτικές.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ως αντάρτης φυλακίστηκε για 12 χρόνια κατά την διάρκεια της Δικτατορίας της Ουρουγουάης.

Έχει περιγραφτεί ως “ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου”, λόγω του λιτού τρόπου ζωής του και το γεγονός ότι δώριζε περίπου το 90% του μηνιαίου του μισθού ως Πρόεδρος στους φτωχούς. Ο Μουχίκα έκανε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, όπως: νομιμοποίηση της άμβλωσης και του γάμου ομοφυλόφιλων, αποποινικοποίηση της κάνναβης, αναδιανομή του πλούτου και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 250%. Κατά την διακυβέρνηση του, το ποσοστό ανεργίας έπεσε από 13% σε 7% και το ποσοστό φτώχειας από 40% σε 11%.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Μένει με τη σύζυγο του σε μια φάρμα στα περίχωρα του Μοντεβιδέο, όπου καλλιεργούν χρυσάνθεμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και όταν ο Μουχίκα ήταν Πρόεδρος, αρνήθηκε να κατοικήσει στο Προεδρικό Μέγαρο και παρέμεινε στην φάρμα του για όλη του την θητεία.

Τον Αύγουστο του 2018 παραιτήθηκε από βουλευτής και μάλιστα αρνήθηκε τη σύνταξη του βουλευτή!

pictures taken from: flickr & picryl

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...