Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Κι όμως, υπάρχει στον κόσμο ένας πολιτικός ηγέτης που αρνήθηκε τη διαμονή του στο Προεδρικό Μέγαρο, την προεδρική λιμουζίνα, το 90% του μισθού του, τους φρουρούς και πολλές άλλες ανέσεις. Όλα αυτά, όχι γιατί ήταν πλούσιος, αλλά γιατί δεν τα χρειαζόταν πραγματικά!

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ο λόγος για τον Χοσέ Μουχίκα, τον φτωχότερο ηγέτη του κόσμου, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση!

Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe) γεννήθηκε στις 20 Μαϊου του 1935 και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015.

Ως πρόεδρος, έγινε γνωστός για τον εξαιρετικά ταπεινό τρόπο ζωής του, το παρελθόν του ως αντάρτης, αλλά και τις προοδευτικές του πολιτικές.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ως αντάρτης φυλακίστηκε για 12 χρόνια κατά την διάρκεια της Δικτατορίας της Ουρουγουάης.

Έχει περιγραφτεί ως “ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου”, λόγω του λιτού τρόπου ζωής του και το γεγονός ότι δώριζε περίπου το 90% του μηνιαίου του μισθού ως Πρόεδρος στους φτωχούς. Ο Μουχίκα έκανε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, όπως: νομιμοποίηση της άμβλωσης και του γάμου ομοφυλόφιλων, αποποινικοποίηση της κάνναβης, αναδιανομή του πλούτου και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 250%. Κατά την διακυβέρνηση του, το ποσοστό ανεργίας έπεσε από 13% σε 7% και το ποσοστό φτώχειας από 40% σε 11%.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Μένει με τη σύζυγο του σε μια φάρμα στα περίχωρα του Μοντεβιδέο, όπου καλλιεργούν χρυσάνθεμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και όταν ο Μουχίκα ήταν Πρόεδρος, αρνήθηκε να κατοικήσει στο Προεδρικό Μέγαρο και παρέμεινε στην φάρμα του για όλη του την θητεία.

Τον Αύγουστο του 2018 παραιτήθηκε από βουλευτής και μάλιστα αρνήθηκε τη σύνταξη του βουλευτή!

pictures taken from: flickr & picryl

Similar articles

Last articles

Πότε, τι έγραφε και μέσω ποιας εταιρίας στάλθηκε το πρώτο SMS;

Το πρώτο SMS (μήνυμα) στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 από τον μηχανικό Neil Papworth, πρώην υπεύθυνο ανάπτυξης της Sema Group Telecoms....

Οι Top 10 φράσεις του Ωνάση για τις επιχειρήσεις

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Εφοπλιστές που η φήμη του και ο πλούτος του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, ήταν ο Αριστοτέλης...

Οι εντυπωσιακοί Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν

Οι Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν (Lost Gardens of Heligan) αποτελούσαν ιδιοκτησία μιας αριστοκρατικής οικογένειας από το 1500! Το 19ο αιώνα οι κήποι...