Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Κι όμως, υπάρχει στον κόσμο ένας πολιτικός ηγέτης που αρνήθηκε τη διαμονή του στο Προεδρικό Μέγαρο, την προεδρική λιμουζίνα, το 90% του μισθού του, τους φρουρούς και πολλές άλλες ανέσεις. Όλα αυτά, όχι γιατί ήταν πλούσιος, αλλά γιατί δεν τα χρειαζόταν πραγματικά!

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ο λόγος για τον Χοσέ Μουχίκα, τον φτωχότερο ηγέτη του κόσμου, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση!

Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe) γεννήθηκε στις 20 Μαϊου του 1935 και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015.

Ως πρόεδρος, έγινε γνωστός για τον εξαιρετικά ταπεινό τρόπο ζωής του, το παρελθόν του ως αντάρτης, αλλά και τις προοδευτικές του πολιτικές.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Ως αντάρτης φυλακίστηκε για 12 χρόνια κατά την διάρκεια της Δικτατορίας της Ουρουγουάης.

Έχει περιγραφτεί ως “ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου”, λόγω του λιτού τρόπου ζωής του και το γεγονός ότι δώριζε περίπου το 90% του μηνιαίου του μισθού ως Πρόεδρος στους φτωχούς. Ο Μουχίκα έκανε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, όπως: νομιμοποίηση της άμβλωσης και του γάμου ομοφυλόφιλων, αποποινικοποίηση της κάνναβης, αναδιανομή του πλούτου και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 250%. Κατά την διακυβέρνηση του, το ποσοστό ανεργίας έπεσε από 13% σε 7% και το ποσοστό φτώχειας από 40% σε 11%.

, Ο φτωχότερος ηγέτης που κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου!

Μένει με τη σύζυγο του σε μια φάρμα στα περίχωρα του Μοντεβιδέο, όπου καλλιεργούν χρυσάνθεμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και όταν ο Μουχίκα ήταν Πρόεδρος, αρνήθηκε να κατοικήσει στο Προεδρικό Μέγαρο και παρέμεινε στην φάρμα του για όλη του την θητεία.

Τον Αύγουστο του 2018 παραιτήθηκε από βουλευτής και μάλιστα αρνήθηκε τη σύνταξη του βουλευτή!

pictures taken from: flickr & picryl

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...