Ο μύθος του Ερμαφρόδιτου και η κατάρα της πηγής

Στη Βιολογία, ερμαφρόδιτος είναι ένας οργανισμός που έχει αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα.

, Ο μύθος του Ερμαφρόδιτου και η κατάρα της πηγής

Πολλές ομάδες ζώων (κυρίως ασπόνδυλα) δεν έχουν ξεχωριστά φύλα. Σε αυτές τις ομάδες, ο ερμαφροδιτισμός είναι μια φυσιολογική κατάσταση, επιτρέποντας μια μορφή σεξουαλικής αναπαραγωγής κατά την οποία οι δύο σύντροφοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «θηλυκό» ή «αρσενικό». Τα περισσότερα φυτά είναι επίσης ερμαφρόδιτα.

Ο όρος προέρχεται από τον Ερμαφρόδιτο, τον γιο του Ερμή και της Αφροδίτης από την Ελληνική μυθολογία.

Ο μύθος

Ο Ερμαφρόδιτος ήταν όμορφος, όπως η μητέρα του και εύστροφος, όπως ο πατέρας του. Τον μεγάλωσαν οι Νύμφες και όταν μεγάλωσε σε ηλικία θέλησε να γυρίσει μόνος του τον κόσμο. Καθώς τριγυρνούσε στην περιοχή της Μικράς Ασίας βρέθηκε σε ένα πανέμορφο τοπίο, στην πηγή Σαλμακίδα, στην Καρία. Ο Ερμαφρόδιτος έβγαλε τα ρούχα του και έπεσε στο νερό. Εκεί, ήταν κρυμμένη η νύμφη Σαλμακίδα από την οποία πήρε το όνομα της η πηγή. Η Σαλμακίδα ήταν ξανθιά, όμορφη και φιλάρεσκη. Όταν είδε τον Ερμαφρόδιτο η Σαλμακίδα, τον ερωτεύτηκε και θέλησε να τον κάνει δικό της. Ο νεαρός όμως δεν ανταποκρίθηκε στα ερωτικά της καλέσματα.

, Ο μύθος του Ερμαφρόδιτου και η κατάρα της πηγής

Η νύμφη απογοητευμένη και προκειμένου να μη χάσει τον αγαπημένο της, παρακάλεσε τους θεούς να τους ενώσουν και να τους κάνουν ένα στην κυριολεξία. Οι θεοί της έκαναν τη χάρη και έτσι τα σώματα των δύο νέων έσμιξαν ώσπου έγιναν ένα. Από το νερό τελικά αναδύθηκε ένα πλάσμα που δεν ήταν ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, αλλά είχε χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα.

Ο Ερμαφρόδιτος όταν διαπίστωσε τι του είχε συμβεί απευθύνθηκε στους θεούς γονείς του και ζήτησε, όποιος άνδρας έπεφτε στα νερά της πηγής να βγαίνει μισός άντρας και μισός γυναίκα. Σύμφωνα με τον μύθο η κατάρα του Ερμαφρόδιτου έπιασε και έτσι στην αρχαιότητα υποτίθεται ότι απέφευγαν την πηγή για να κάνουν μπάνιο.

Διαβάστε επίσης: Κούκλες

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.