Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει κάνει μέρος της πολιτισμικής της κληρονομιάς τη μυθολογία και τις παραδόσεις. Η Κρήτη μάλιστα αποτελεί ένα νησί που οι μύθοι είχαν κυρίαρχο λόγο, γίνονταν μέρος τς καθημερινότητας και σε αρκετές περιπτώσεις επαληθεύονταν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το “Δράκο”, ένα γρανιτένιο βράχο της Κρήτης που πιστεύεται ότι μπορεί να προβλέψει τον καιρό. 

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται στο σπήλαιο του Αγίου Μύρωνα, στους Κάτω Ασίτες και τα σημάδια που παρουσιάζει στους κατοίκους ή περαστικούς, θεωρείται οτι προβλέπουν τον καιρό. Όταν στις σχισμές του βράχου εμφανίζονται  μικρές φυσαλίδες (κάτι σαν άσπρος αφρός), αυτό είναι η ένδειξη για βροχερό καιρό ενώ τις φορές που ένας διαπεραστικός ήχος ακούγεται από το εσωτερικό του βράχου, σημαίνει οτι θα υπάρχει βαρυχειμωνιά. 

, Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Αν και πολλοί επιστήμονες (γεωλόγοι, μηχανικοί κλπ) έχουν επισκεφτεί την περιοχή και το “Δράκο”, δεν έχουν μπορέσει να δώσουν μια τεκμηριωμένη εξήγηση για το φαινόμενο. Όπως φαίνεται, όλα μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα βάσει του μύθου για τον Άγιο Μύρωνα. 

Από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, κατεβαίνοντας τη πλαγιά από τα δυτικά, υπάρχει ένα μικρό σπηλαίο μέσα σε βράχους, που προχωράει κάτω από την εκκλησία. Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ο χώρος ασκήτευσης του Αγίου και συνδέεται άμεσα με το παρόν θαύμα. Όπως φημολογείται, μία μέρα που ο Άγιος έλειπε, ένας δράκος έκανε την εμφάνισή του στο χωριό, τρομάζοντας όλους τους κατοίκους. 

Ένα πρωί Κυριακής όμως, που ο Άγιος λειτουργούσε στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, ο δράκος έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Καθησυχάζοντας τους κατοίκους του χωριού, ο Άγιος Μύρωνας έδωσε την αρχιερατική του ράβδο στο διάκο και του είπε να διατάξει το δράκο στο όνομα του Χριστού. Πράγματι, μόλις ο διάκος εκτέλεσε την εντολή, το τρομακτικό πλάσμα σταμάτησε να κινείται. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Άγιος στάθηκε στην αυλή της εκκλησίας και έριξε μια μεγάλη πέτρα  επάνω στο δράκο και ξαφνικά, άλλα βράχια άρχισαν να πέφτουν στο ίδιο σημείο, σχηματίζοντας ένα μεγάλο βράχο που σήμερα είναι γνωστός ως “Δράκος”. 

, Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Similar articles

Last articles

Κούτζο Λούις: Ο συγκλονιστικός τελευταίος επιζών από τα σκλαβοπάζαρα

Συγκλονιστικά και απάνθρωπα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Ζόρα Νιλ Χέρστον, «Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου». Πρόκειται για...

Οι ελληνικές λίμνες που έρχονται από το …διάστημα!

Ένα μοναδικό αξιοθέατο «φιλοξενείται» λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Δεν είναι άλλο από τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά...

Ο θρυλικός 007 και η σχέση του με μια κυρία: Aston Martin

Όσοι είναι αυτοί που έχουν παρακολουθήσει την πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά ταινιών, σίγουρα γνωρίζουν ότι τρία είναι τα πράγματα που δεν λείπουν...