Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει κάνει μέρος της πολιτισμικής της κληρονομιάς τη μυθολογία και τις παραδόσεις. Η Κρήτη μάλιστα αποτελεί ένα νησί που οι μύθοι είχαν κυρίαρχο λόγο, γίνονταν μέρος τς καθημερινότητας και σε αρκετές περιπτώσεις επαληθεύονταν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το “Δράκο”, ένα γρανιτένιο βράχο της Κρήτης που πιστεύεται ότι μπορεί να προβλέψει τον καιρό. 

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται στο σπήλαιο του Αγίου Μύρωνα, στους Κάτω Ασίτες και τα σημάδια που παρουσιάζει στους κατοίκους ή περαστικούς, θεωρείται οτι προβλέπουν τον καιρό. Όταν στις σχισμές του βράχου εμφανίζονται  μικρές φυσαλίδες (κάτι σαν άσπρος αφρός), αυτό είναι η ένδειξη για βροχερό καιρό ενώ τις φορές που ένας διαπεραστικός ήχος ακούγεται από το εσωτερικό του βράχου, σημαίνει οτι θα υπάρχει βαρυχειμωνιά. 

, Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Αν και πολλοί επιστήμονες (γεωλόγοι, μηχανικοί κλπ) έχουν επισκεφτεί την περιοχή και το “Δράκο”, δεν έχουν μπορέσει να δώσουν μια τεκμηριωμένη εξήγηση για το φαινόμενο. Όπως φαίνεται, όλα μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα βάσει του μύθου για τον Άγιο Μύρωνα. 

Από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, κατεβαίνοντας τη πλαγιά από τα δυτικά, υπάρχει ένα μικρό σπηλαίο μέσα σε βράχους, που προχωράει κάτω από την εκκλησία. Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ο χώρος ασκήτευσης του Αγίου και συνδέεται άμεσα με το παρόν θαύμα. Όπως φημολογείται, μία μέρα που ο Άγιος έλειπε, ένας δράκος έκανε την εμφάνισή του στο χωριό, τρομάζοντας όλους τους κατοίκους. 

Ένα πρωί Κυριακής όμως, που ο Άγιος λειτουργούσε στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, ο δράκος έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Καθησυχάζοντας τους κατοίκους του χωριού, ο Άγιος Μύρωνας έδωσε την αρχιερατική του ράβδο στο διάκο και του είπε να διατάξει το δράκο στο όνομα του Χριστού. Πράγματι, μόλις ο διάκος εκτέλεσε την εντολή, το τρομακτικό πλάσμα σταμάτησε να κινείται. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Άγιος στάθηκε στην αυλή της εκκλησίας και έριξε μια μεγάλη πέτρα  επάνω στο δράκο και ξαφνικά, άλλα βράχια άρχισαν να πέφτουν στο ίδιο σημείο, σχηματίζοντας ένα μεγάλο βράχο που σήμερα είναι γνωστός ως “Δράκος”. 

, Ο μύθος πίσω από το “Δράκο” τον τεράστιο βράχο στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό

Similar articles

Last articles

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...