Ο Κρητικός που έγινε Πάπας

Ο Πέτρος Φιλάργης γεννήθηκε στις Καρές Μεραμπέλλου της Κρήτης, το 1339. Ο Πέτρος από μικρός είχε μείνει ορφανός, το οποίο περιμάζεψαν οι Φραγκισκανοί μοναχοί της καθολικής μονής του Αγίου Αντωνίου. 

Σπουδές

Ο ηγούμενος της μονής έστειλε τον Πέτρο στο Ηράκλειο και από εκεί στη Βενετία το 1357 για να σπουδάσει. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια της Πάδοβας, της Οξφόρδης και των Παρισίων, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ θεολογίας.

, Ο Κρητικός που έγινε Πάπας

Μια πορεία συνεχώς ανοδική

Το 1386 εξελέγη επίσκοπος Πιατσέντσας, το 1388 επίσκοπος Βιτσέντσας και το 1389 επίσκοπος στη Νοβάρρα. Παράλληλα γνώρισε τον ισχυρό Δούκα του Μιλάνου Τζιαν-Γκαλεάτσο Βισκόντι και έγινε πολιτικός του σύμβουλος, μετέχοντας σε διπλωματικές αποστολές στην Πράγα.

Με την υποστήριξη του Βισκόντι αναδείχθηκε αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων το 1402.

Το 1405 τιμήθηκε με τον τίτλο του καρδιναλίου.

Ο νέος Πάπας και το τέλος του

Το 1409, στον καθεδρικό ναό της Πίζας στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε η περίφημη σύνοδος της καθολικής Εκκλησίας, όπου εκλέχθηκε νέος Πάπας, ο Έλληνας Αλέξανδρος Ε’.

Το ορφανό και πάμφτωχο αγοράκι από την Κρήτη, έγινε μετά από χρόνια ο πάπας και ο ισχυρότερος άνδρας της Ρώμης, στην πιο κρίσιμη περίοδο της καθολικής Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης: Πως συνδέονται ο πρίγκιπας Κάρολος, η Λίβερπουλ και ο …Πάπας;

Όραμά του ήταν η Ένωση της Ορθόδοξης με την Καθολική Εκκλησία.

Ένα χρόνο αργότερα από την εκλογή του ως Πάπας, στις 3 Μαΐου 1410, απεβίωσε, ενώ κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν πως δηλητηριάστηκε.

Ετάφη στο κοιμητήριο του τάγματος των Φραγκισκανών. Η επιτύμβια πλάκα στον τάφο του αναφέρει:

“CRETENSIS EX DOMOCILIO CRETENSIS NUN CUPATUS” που σημαίνει: «Κρητικός στην καταγωγή, Κρητικός αναφερόμενος»

Ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του: «υπήρξα ένας πλούσιος επίσκοπος, ένας φτωχός καρδινάλιος και ένας ακόμη πιο φτωχός Πάπας».

, Ο Κρητικός που έγινε Πάπας

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...