Ο «άτακτος» Όρχις που έγινε …Ορχιδέα

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, ο Όρχις προσπάθησε να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του από τους Θεούς ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα αδύνατο και σεμνό φυτό.

, Ο «άτακτος» Όρχις που έγινε …Ορχιδέα

Ο Θέοφραστος, οποίος αναφέρθηκε στις ορχιδέες, ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις, εμπνευσμένος από τον μύθο του Όρχι, καθώς ως φυτό μοιάζει με τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Λόγω των «γεννητικών οργάνων» του άλλωστε τιμωρήθηκε και ο Όρχις!

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η ορχιδέα ήταν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Πίστευαν ότι τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας θα μπορούσαν να γεννήσουν αρσενικά παιδιά!

, Ο «άτακτος» Όρχις που έγινε …Ορχιδέα

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι έπιαναν τους …όρχεις τους;

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.