Ο Άγιος Σπυρίδων και «το θαύμα της Κεράμου»

, Ο Άγιος Σπυρίδων και «το θαύμα της Κεράμου»

Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο χωριό Άσσια της Κύπρου. Προερχόταν από μια σχετικά εύπορη οικογένεια και ο ίδιος ήταν βοσκός.  Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Δυστυχώς η γυναίκα του πέθανε νωρίς και ο ίδιος μετά το θάνατό της έγινε μοναχός, μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας. Ήταν μεγάλος πολέμιος του Αρειανισμού. Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325), η οποία διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα.    

Είναι γνωστός για το «θαύμα της Κεράμου».  

Στην προσπάθειά του να αποδείξει τι σημαίνει «Αγία Τριάδα», ο Άγιος Σπυρίδωνας έβαλε το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι. Δείχνοντάς το στους παρισταμένους στην Α’ Οικουμενική  Σύνοδο, με το δεξί του χέρι έκανε το σημείο του σταυρού και είπε:

, Ο Άγιος Σπυρίδων και «το θαύμα της Κεράμου»

– «Εις το όνομα του Πατρός» και με αυτές τις λέξεις του Σπυρίδωνα, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε προς τα πάνω.

– «Και του Υιού», πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το κεραμίδι, έτρεξε προς τα κάτω.

«Και του Αγίου Πνεύματος» συμπλήρωσε και το χώμα έμεινε στο χέρι του.

Και αμέσως μετά απευθυνόμενος στους παρισταμένους συνοδικούς είπε:

– Αδελφοί μου, όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο – φωτιά, νερό, χώμα – έτσι κι ο Άγιος Θεός.

, Ο Άγιος Σπυρίδων και «το θαύμα της Κεράμου»

Διαβάστε επίσης: Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Καστέλι

Ο Άγιος Σπυρίδων γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στην Ορθόδοξη εκκλησία και στις 14 Δεκεμβρίου στην Καθολική. Είναι προστάτης των αγγειοπλαστών και της διάσημης ρωσικής οικογένειας των Τολστόι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ναός ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του αγίου στην Κέρκυρα, κτίστηκε το 1589. 


Πέθανε το 348 μ.Χ.

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.