Οι βρασμένοι σπόροι ενός σοφού Βασιλιά

Κάποτε ένας σοφός και δίκαιος Βασιλιάς βλέποντας ότι γερνά, θέλησε να βρει τον αντικαταστάτη του. Έτσι, κάλεσε μπροστά του όλους τους νέους του Βασιλείου του και τους είπε:

“Καλοί μου άνθρωποι αποφάσισα να διαλέξω τον διάδοχό μου. Και αυτός θα είναι ένας από εσάς!”

, Οι βρασμένοι σπόροι ενός σοφού Βασιλιά

Οι νέοι σοκαρίστηκαν, όπως ήταν λογικό.

“Θα δώσω στον καθένα σας ένα σπόρο. Εσείς θα πρέπει να τον φυτέψετε και να τον περιποιηθείτε. Σε έναν χρόνο ακριβώς την ίδια ημέρα θα μου φέρεται την γλάστρα με τον σπόρο και όποιος έχει το πιο ωραίο φυτό, θα γίνει Βασιλιάς.”

Ανάμεσα σε αυτούς τους νέους ήταν και ο νεαρός Λινγκ. Πήρε τον σπόρο και τον φύτεψε σε μια γλάστρα. Ο χρόνος περνούσε και ο σπόρος του Λινγκ δεν άνθιζε. Άκουγε όμως ότι οι σπόροι των άλλων είχαν ανθίσει κανονικά.

Πέρασε λοιπόν ο χρόνος και μαζεύτηκαν όλοι στον παλάτι. Πήγε και ο Λινγκ με την γλάστρα του που είχε όμως μόνο τον σπόρο και έτσι έμεινε «κρυμμένος» πίσω από τους άλλους νέους.

“Τι κρύβεις εκεί νεαρέ;” τον ρώτησε ο Βασιλιάς.

, Οι βρασμένοι σπόροι ενός σοφού Βασιλιά

“Βασιλιά μου είναι η γλάστρα με τον σπόρο που μου έδωσες, αλλά δεν έχει βγάλει λουλούδια” είπε ο Λινγκ.

Οι άλλοι γελούσαν, αλλά ο Βασιλιάς είπε:

“Πριν ένα χρόνο σας έδωσα ένα σπόρο για να φυτέψετε. Τους σπόρους όμως πριν τους είχα βράσει και έτσι ήταν αδύνατο να ανθίσουν. Όλοι σας λοιπόν βρήκατε αλλού λουλούδια και μου φέρατε θέλοντας να με γελάσετε για να κερδίσετε το Βασίλειο μου. Όλοι σας εκτός από αυτόν τον νεαρό. Αυτός λοιπόν θα είναι ο νέος Βασιλιάς ο οποίος σίγουρα θα κυβερνήσει δίκαια και έντιμα.”

Διαβάστε επίσης: Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Ο διδακτικός χαρακτήρας της ιστορίας

Η ιστορία όπως καταλαβαίνετε έχει διδακτικό χαρακτήρα φέρνοντας μας στο νου τη λαϊκή ρήση:  «Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις», η οποία παρεμπιπτόντως προέρχεται  από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες (6:7): «Μὴ πλανᾶσθε, Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται· ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει», δηλαδή «Μη πλανάστε. Ο Θεός δεν εξαπατάται ούτε και περιπαίζεται. Διότι κατά την ημέρα της μεγάλης κρίσεως θα θερίσει ο άνθρωπος εκείνο, που θα έχει σπείρει».

Διαβάστε επίσης: Η πραγματική ιστορία πίσω από το πράσινο μίλι – Θα κλάψετε 

Επίσης στην Παλαιά Διαθήκη και τις Παροιμίες Σολομώντος (3:19) διαβάζουμε: «ὁ σπείρων φαῦλα θερίσει κακά», δηλαδή «Εκείνος που σπείρει φαυλότητα, θα θερίσει κακά».

, Οι βρασμένοι σπόροι ενός σοφού Βασιλιά

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.