Κέτσαπ: σάλτσα σε μπουκάλι ή φάρμακο σε χαπάκια;

Μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες στον κόσμο είναι η Κέτσαπ, της οποίας το βασικό συστατικό είναι η ντομάτα.

Στο παρελθόν ωστόσο, η κέτσαπ κατασκευαζόταν από αντσούγιες, μανιτάρια, κρεμμύδια, στρείδια, λεμόνια ή καρύδια!

Στην Ιαπωνία φτιαχνόταν η «κε-τσαπ» με συστατικά: εντόσθια, το στομάχι και την κύστη του κίτρινου ψαριού, τα οποία έπλεναν και έλιωναν καλά και τα αναμείγνυαν με αλάτι. Έπειτα, τα άφηναν κάτω από τον ήλιο για μερικές εβδομάδες.

Οι Άγγλοι πήραν τη συνταγή και πρόσθεσαν μπίρα.

Το 1834, ο Δρ. John Cook Bennett, γιατρός από το Οχάιο των ΗΠΑ, διακήρυξε πως η ντομάτα ήταν ένα φάρμακο που μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα!

Ο γιατρός όχι μόνο δημοσίευε συνταγές για την κέτσαπ από ντομάτα, αλλά είχε καταφέρει να τη συμπυκνώσει σε μορφή χαπιού και να την πουλά ως πατενταρισμένο φάρμακο.

, Κέτσαπ: σάλτσα σε μπουκάλι ή φάρμακο σε χαπάκια;

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, η κέτσαπ είχε γίνει ανάρπαστη και αποτέλεσε ένα αρκετά δημοφιλές διατροφικό έδεσμα που δεν έλειπε από κανένα τραπέζι.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1876, ο Henry J. Heinz κυκλοφόρησε την Κέτσαπ σε μπουκάλι και έκτοτε η γνωστή μας Κέτσαπ «φιγουράρει» σε στα ράφια όλων των Σούπερ Μάρκετ!  

Διαβάστε επίσης: Ο «άτακτος» Όρχις που έγινε …Ορχιδέα

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...