Κέτσαπ: σάλτσα σε μπουκάλι ή φάρμακο σε χαπάκια;

Μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες στον κόσμο είναι η Κέτσαπ, της οποίας το βασικό συστατικό είναι η ντομάτα.

Στο παρελθόν ωστόσο, η κέτσαπ κατασκευαζόταν από αντσούγιες, μανιτάρια, κρεμμύδια, στρείδια, λεμόνια ή καρύδια!

Στην Ιαπωνία φτιαχνόταν η «κε-τσαπ» με συστατικά: εντόσθια, το στομάχι και την κύστη του κίτρινου ψαριού, τα οποία έπλεναν και έλιωναν καλά και τα αναμείγνυαν με αλάτι. Έπειτα, τα άφηναν κάτω από τον ήλιο για μερικές εβδομάδες.

Οι Άγγλοι πήραν τη συνταγή και πρόσθεσαν μπίρα.

Το 1834, ο Δρ. John Cook Bennett, γιατρός από το Οχάιο των ΗΠΑ, διακήρυξε πως η ντομάτα ήταν ένα φάρμακο που μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα!

Ο γιατρός όχι μόνο δημοσίευε συνταγές για την κέτσαπ από ντομάτα, αλλά είχε καταφέρει να τη συμπυκνώσει σε μορφή χαπιού και να την πουλά ως πατενταρισμένο φάρμακο.

, Κέτσαπ: σάλτσα σε μπουκάλι ή φάρμακο σε χαπάκια;

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, η κέτσαπ είχε γίνει ανάρπαστη και αποτέλεσε ένα αρκετά δημοφιλές διατροφικό έδεσμα που δεν έλειπε από κανένα τραπέζι.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1876, ο Henry J. Heinz κυκλοφόρησε την Κέτσαπ σε μπουκάλι και έκτοτε η γνωστή μας Κέτσαπ «φιγουράρει» σε στα ράφια όλων των Σούπερ Μάρκετ!  

Διαβάστε επίσης: Ο «άτακτος» Όρχις που έγινε …Ορχιδέα

Similar articles

Last articles

Πότε, τι έγραφε και μέσω ποιας εταιρίας στάλθηκε το πρώτο SMS;

Το πρώτο SMS (μήνυμα) στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 από τον μηχανικό Neil Papworth, πρώην υπεύθυνο ανάπτυξης της Sema Group Telecoms....

Οι Top 10 φράσεις του Ωνάση για τις επιχειρήσεις

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Εφοπλιστές που η φήμη του και ο πλούτος του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, ήταν ο Αριστοτέλης...

Οι εντυπωσιακοί Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν

Οι Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν (Lost Gardens of Heligan) αποτελούσαν ιδιοκτησία μιας αριστοκρατικής οικογένειας από το 1500! Το 19ο αιώνα οι κήποι...