Θήλασε τον πατέρα της για να μην πεθάνει από ασιτία

Η ιστορία της Περό, μιας όμορφης νέας κοπέλας που επισκέφτηκε το κελί ενός φυλακισμένου ηλικιωμένου άνδρα για να του προσφέρει μητρικό γάλα προκειμένου να μην πεθάνει από ασιτία, είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από την τέχνη κυρίως!

Ο κρατούμενος άνδρας ήταν ο πατέρας της, ο Κίμων, ο οποίος είχε καταδικαστεί να πεθάνει από ασιτία. Η κόρη του προσπάθησε να τον σώσει, παραβιάζοντας ακόμα και τον προσωπικό της ηθικό κώδικα. Όταν τον συνάντησε στην απομόνωση, κατέβασε το πάνω μέρος του φορέματός της και προσέφερε στον πατέρα της το στήθος της για να την θηλάσει! Παρόλο που η Περό παραβίασε τους κανονισμούς των φυλακών, όταν οι δεσμοφύλακες είδαν το περιστατικό, συγκινήθηκαν και απελευθέρωσαν τον Κίμωνα.  

, Θήλασε τον πατέρα της για να μην πεθάνει από ασιτία

Η ιστορία ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τον 17ο αιώνα. έγινε συνώνυμο της ευσπλαχνίας και της ευσέβειας και γι’ αυτό το λόγο όλα τα έργα που απεικονίζουν το εν λόγω περιστατικό φέρουν τον τίτλο «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότερα από τριακόσιοι πίνακες και γλυπτά που απεικονίζουν την κοπέλα που «θυσιάστηκε» και μετέτρεψε τον πατέρα της σε ομογάλακτο αδελφό των παιδιών της.

πηγή εικόνων: Wikimedia Commons 

Διαβάστε επίσης: Κυπαρίσσι: το πένθιμο δέντρο, ο μύθος και οι θεραπευτικές του χρήσεις

Similar articles

Last articles

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...