Η πραγματική μπλε οικογένεια και τα …Στρουμφάκια!

Το 1958 ήρθε στη δημοσιότητα η ιστορία της οικογένειας των Φουγκάτ (Fugate), των «μπλε» ανθρώπων, που φέρνουν στο νου μας τα κινούμενα σχέδια «Στρουμφάκια»!

Στις αρχές του 19ου αιώνα μια οικογένεια που ζούσε απομονωμένη στο ανατολικό Κεντάκι, μαζί με τα παιδιά τους είχαν παραδόξως όλοι τους μπλε επιδερμίδα.

Πρόκειται για την οικογένεια Fugate! Πρώτος «μπλε» πρόγονος της οικογένειας ήταν ο Γάλλος στην καταγωγή  Μάρτιν Φουγκάτ (Martin Fugate), ο οποίος μετοίκησε στο Κεντάκι όπου και παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Σμιθ. Τα παιδιά που γέννησαν είχαν γαλάζια επιδερμίδα, ενώ όλοι τους οι απόγονοι είχαν έντονο μπλε χρώμα!

, Η πραγματική μπλε οικογένεια και τα …Στρουμφάκια!

Η επιστημονική εξήγηση

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια σπάνια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως γονίδιο met-H), η οποία μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του, με αποτέλεσμα, το αίμα στις φλέβες να αποκτά ένα ιδιαίτερα σκούρο μπλε χρώμα το οποίο σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δημιουργεί την όψη του γαλάζιου δέρματος. Κανονικά το γονίδιο met-H δεν περνά στην αμέσως επόμενη γενιά, ωστόσο στην περίπτωση της οικογένειας Φουγκάτ, λόγω της ενδογαμίας, το φαινόμενο είχε συχνότερη εμφάνιση.

Δείτε επίσης: Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι έπιαναν τους …όρχεις τους;

Ένα τυχαίο γεγονός

Η οικογένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν ένας εκ των μπλε απογόνων της οικογένειας, ο Luke Combs, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι, στο οποίο οι γιατροί ασχολήθηκαν περισσότερο με τον ίδιο, παρά με τη γυναίκα του.

, Η πραγματική μπλε οικογένεια και τα …Στρουμφάκια!

Τα Στρουμφάκια

Η περίεργη αυτή ιστορία σίγουρα μας φέρνει στο νου τα περίφημα κινούμενα σχέδια «Στρουμφάκια», τα μικρά γαλάζια πλάσματα που ζουν στο δάσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη δημοσιότητα το 1958, το ίδιο έτος που δημοσιεύτηκε και η ιστορία των Fugates!

*Στη φωτογραφία εξωφύλλου εικονίζεται ο Στάν Τζόουνς, πολιτικός των ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε μπλε δέρμα σε μεγαλύτερη ηλικία

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...