Η ιστορία της μπύρας: Από την Εποχή των Παγετώνων και την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη θέση της στην Ελλάδα

Η μπύρα είναι ένα από τα ποτά που οι περισσότεροι ενήλικοι στη γη προτιμούν να πιουν είτε στο σπίτι τους είτε σε μία έξοδο που θα πραγματοποιήσουν. Πόσο πίσω στο χρόνο όμως πρέπει να ταξιδέψουμε για να ανακαλύψουμε τις απαρχές της μπύρας;

Η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία της μπύρας, ως δείγμα αστικού πολιτισμού, χρονολογείται περίπου το 3400 π.Χ. στη Νότια Μεσοποταμία από τους Σουμέριους, εικονόγραμμα, ωστόσο, από σφραγίδα του 4000 π.Χ. που βρέθηκε στη θέση Τέπε Γκάουρα της Μεσοποταμίας, αποτυπώνει δύο μορφές, που με τη βοήθεια καλάμου πίνουν μπύρα από ογκώδες κεραμικό αγγείο.

Επιπλέον και οι Βαβυλώνιοι, που διαδέχονται τους Σουμέριους, παρασκευάζουν μπύρα από διάφορα δημητριακά και μάλιστα στον κώδικα του Χαμουραμπί, το δικαίωμα κατανάλωσής της είναι κατοχυρωμένο και ανάλογο της κοινωνικής θέσης του καταναλωτή!

, Η ιστορία της μπύρας: Από την Εποχή των Παγετώνων και την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη θέση της στην Ελλάδα

Η μπύρα εντοπίζεται και σε πολλούς μύθους, όπως αυτός της Αρχαίας Αιγύπτου. Ο θεός Ήλιος, ο Ρα, είχε θυμώσει με τους ανθρώπους επειδή συνωμοτούσαν εναντίον του κι έτσι έστειλε την κόρη του θεά Αθώρ να τους τιμωρήσει. Η οργή της όμως ήταν τεράστια και ο Ρα φοβήθηκε πως θα εξαφάνιζε το ανθρώπινο είδος. Όταν ήταν ήδη πολύ αργά για να ανακαλέσει την εντολή του, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το ναρκισσισμό της Αθώρ (που θεωρείται η θεά της ευθυμίας και του χορού, ο δε ναός της εθεωρείτο τόπος μέθης και τρυφηλότητας) κι έτσι κατασκεύασε μία μεγάλη ποσότητα από μπύρα (φημολογείται οτι ήταν εφτά χιλιάδες κανάτες). Ο Ρα σκόρπισε αυτήν την ποσότητα στη γη δημιουργώντας ένα είδος λίμνης στο οποίο η Αθώρ καθρεφτίστηκε, έσκυψε να δει τον εαυτό της και κατέληξε να πιει πολύ μπύρα , να κοιμηθεί και να ξεχάσει την τιμωρία των ανθρώπων.

Στο ιστορικό της μπύρα , που καταγράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Η ιστορία του κόσμου σε 6 ποτήρια» ο Βρετανός επιστημονικός ερευνητής Tom Standage σημειώνει: “Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την μπίρα στις ιεροτελεστίες τους ή σε αγροτικές τελετές γονιμότητας και σε κηδείες, άρα ενδεχομένως η θρησκευτική χρήση της μπύρα να προϋπήρξε της κοινωνικής”.

Όσον αφορά την αρχαία Ελλάδα και τη σχέση της με τη μπύρα , όπως έχουν φανεί σε έγγραφα του παρελθόντος, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ώστε να υπάρχει στην καθημερινότητά τους. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κυρίως το αμπέλι και το νέκταρ. Ωστόσο χρησίμευσαν ως ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι της μπίρας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Όπως αποκαλύπτεται στο έργο του Γάιου Πλίνιου Σεκούνδου, «Φυσική Ιστορία», η επεξεργασία για την παραγωγή της μπύρα , στην Ελλάδα χρειαζόταν το λυκίσκο, ένα αναρριχητικό φυτό, που ευδοκιμεί στις εύκρατες χώρες και φύεται ανάμεσα σε επιλόβια.

Επισήμως, ο λυκίσκος εξαφανίζεται για κάμποσους αιώνες και επανεμφανίζεται στα συστατικά της μπύρα , τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, οι Κέλτες και τα αρχαία γερμανικά φύλα γνωρίζουν την μπίρα από τον 1ο π.Χ. αιώνα, αν και μάλλον αγνοούν τον λυκίσκο. Σε γενικές γραμμές όμως, αξίζει να αναφερθεί οτι η μπύρα πιθανόν να έχει ανακαλυφθεί από το 10000 π.Χ., δηλαδή μετά την εποχή των παγετώνων. Τότε, πιστεύεται οτι οι άνθρωποι της εύφορης κοιλάδας ανακάλυπταν τη χρησιμότητα του άγριου κρίθου και του σίτου.

, Η ιστορία της μπύρας: Από την Εποχή των Παγετώνων και την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη θέση της στην Ελλάδα

Αλλά ακόμα κι αν η ανθρωπότητα δεν παρέλαβε από τότε γραπτή ιστορική αναφορά στη μπύρα , χαράγματα του πρώτου ανθρώπου σε βράχους φανερώνουν πως αυτή είχε μπει στη ζωή των ανθρώπων πολύ πριν την ανακάλυψη της γραφής.

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...