Η ιερή αγελάδα και η “απαξίωση” της …γυναίκας

Στην Ινδία, οι Κατευθυντήριες αρχές της Πολιτικής και του Κράτους και συγκεκριμένα στο άρθρο 48, απαγορεύεται «η σφαγή των αγελάδων, των μοσχαριών και των άλλων γαλακτοφόρων ζώων και των ζώων έλξεων».

Η θρησκεία

Σύμφωνα με τη μελέτη του ανθρωπολόγου Μάρβιν Χάρις, η αποφυγή του βοδινού κρέατος μπορεί να αποδοθεί και σε θρησκευτικό ζήλο. Όπως έλεγε και ο Γκάντι «το κεντρικό γεγονός του ινδουισμού είναι η προστασία της αγελάδας…η προστασία της αγελάδας είναι το δώρο του ινδουισμού στον κόσμο…ο ινδουισμός θα επιβιώσει όσον καιρό υπάρχουν ινδουιστές για να προστατεύουν την αγελάδα (Harris,1989)».

, Η ιερή αγελάδα και η “απαξίωση” της …γυναίκας

Στην πραγματικότητα οι ινδουιστές σέβονται τις αγελάδες και τα άλλα βοειδή, μένουν γύρω από τα σπίτια τους, τους δίνουν ονόματα, τους μιλάνε και τους στολίζουν με άνθη και όταν μεγαλώσουν πια και δεν μπορούν να τους παρέχουν φροντίδα τους στέλνουν σε άσυλα για ζώα. Επιπλέον, έχουν συνδέσει τις αγελάδες με την εικόνα των θεοτήτων τους.

Αγελαδινό «άγιο νέκταρ»

, Η ιερή αγελάδα και η “απαξίωση” της …γυναίκας

Εκτός από τα αγάλματα των βοειδών οι ινδουιστές πιστεύουν ότι οτιδήποτε προέρχεται από την αγελάδα είναι ιερό. «Οι ιερείς παρασκευάζουν ένα άγιο νέκταρ που αποτελείται από γάλα, ξινόγαλο, βούτυρο, ούρα και κοπριά με το οποίο ραντίζουν και πασαλείφουν τα αγάλματα και τους προσκυνητές (Harris,1989). Οι αγελάδες επιπλέον συνδέονται με το δόγμα της μετεμψύχωσης. Απαιτούνται ογδονταέξι μετενσαρκώσεις για να ανυψωθεί κάποιος από δαίμονα σε αγελάδα!

Αγελάδα και πολιτική

Η ιερότητα της αγελάδας αποκτά πολιτικές διαστάσεις καθώς οι ινδουιστές κατηγορούσαν τους μουσουλμάνους ότι είναι φονιάδες των αγελάδων – ενώ οι μουσουλμάνοι τους θεωρούσαν τυράννους, εφόσον εξανάγκαζαν τους υπόλοιπους λαούς να δεχτούν τον ιδιαίτερο τρόπο διατροφής τους.

Το κόμμα με σύμβολο την αγελάδα

Επιπλέον, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Ινδία μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο «το κυρίαρχο κόμμα του κογκρέσου εξασφάλισε για τον εαυτό του την εικόνα μιας αγελάδας και ενός μοσχαριού ως εθνικό έμβλημα (Harris,1989). Έτσι, αρκετοί αγράμματοι ψηφοφόροι έβαζαν το σταυρό στην εικόνα που έβλεπαν.

Είναι πιο ασφαλές να είσαι γυναίκα ή ιερή αγελάδα στην Ινδία;

Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να θέσει με τη δουλειά του ο καλλιτέχνης Sujatro Ghosh από την Καλκούτα, για να αναδείξει το πρόβλημα της αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών.

, Η ιερή αγελάδα και η “απαξίωση” της …γυναίκας

Μέσω του project του, που δημοσιεύτηκε στον “Guardian”, γυναίκες από την Ινδία πρωταγωνιστούν σε μια σειρά φωτογραφιών, φορώντας μάσκες με κεφάλι αγελάδας, για να αναδείξουν την ιερότητα τους της αγελάδας στην κουλτούρα της χώρας, αλλά όχι τόσο της γυναίκας.

«Το βασικό ζήτημα είναι τα δικαιώματα και η προστασία των γυναικών» αναφέρει ο ίδιος. «Δεν είμαι ενάντια στην προστασία των αγελάδων, λατρεύω τα ζώα. Αλλά ανησυχώ για την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της χώρας μου».

Αξίζει να σημειωθεί…

Το 2016 καταγράφηκαν στην Ινδία 6 βιασμοί και 12 κακοποιήσεις γυναικών κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος των Εμού: Όταν οι άνθρωποι έχασαν από τα …πτηνά!

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...