Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Στα δυτικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η Νέα Χώρα, η οποία είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη των Χανίων. 

, Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Τα νερά της είναι ρηχά, κατάλληλα για μικρά παιδιά, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει μια υπέροχη μαρίνα. Από τη μαρίνα ξεκινούν οι βαρκάρηδες καθημερινά για να φέρουν φρέσκα ψάρια στην πόλη. Ξεχωρίζει για τα βραχάκια της που ξεπροβάλλουν μέσα από τα καταγάλανα νερά της, αλλά και τις ψαροταβέρνες, οι οποίες την αγκαλιάζουν αρμονικά, καλώντας τον επισκέπτη να πιει μια τσικουδιά και να απολαύσει τους πεντανόστιμους ψαρομεζέδες της περιοχής!

Ιστορία

Η ιστορία της Νέας Χώρας είναι εξίσου σημαντική, καθώς λέγεται πως το όνομά της το πήρε από τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τη Μικρασιάτικη Καταστροφή το 1922.

, Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Σύμφωνα με τον δάσκαλο και ιστορικό ερευνητή Γιώργος Πιτσιτάκης (βλ. εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, 4/2/2017) «Η ίδρυση της συνοικίας χρονολογείται λίγο μετά την επανάσταση του 1866-1869 όταν ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων από την ενδοχώρα του Νομού μετακινήθηκε προς τα Χανιά και εγκαταστάθηκε γύρω από τα ενετικά τείχη».

Στη Νέα Χώρα βρίσκεται ο ιστορικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου κτισμένος από το 1915. Επί της κεντρικής οδού Κισσάμου που διαχωρίζει τις δύο συνοικίες έχει ανεγερθεί το μνημείο της «Μικρασιάτισσας Μάνας».

Κοντά στην παραλία της Νέας Χώρας βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, που ήταν η πρώτη βιομηχανική μονάδα της Κρήτης το 19ο αιώνα, ενώ σήμερα στη θέση του υπάρχει ένα σχολείο.

Γιορτή σαρδέλας

Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στην παραλία της Νέας Χώρας η Γιορτή της Σαρδέλας, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στους οποίους διανέμεται δωρεάν άφθονο ψάρι.

Similar articles

Last articles

Τι είναι η χρωματοθεραπεία και πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πολύ συχνά παρατηρούμε οτι τις μέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ καλή, φοράμε ρούχα με πιο έντονα χρώματα ενώ αν βρισκόμαστε...

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...