Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Στα δυτικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η Νέα Χώρα, η οποία είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη των Χανίων. 

, Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Τα νερά της είναι ρηχά, κατάλληλα για μικρά παιδιά, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει μια υπέροχη μαρίνα. Από τη μαρίνα ξεκινούν οι βαρκάρηδες καθημερινά για να φέρουν φρέσκα ψάρια στην πόλη. Ξεχωρίζει για τα βραχάκια της που ξεπροβάλλουν μέσα από τα καταγάλανα νερά της, αλλά και τις ψαροταβέρνες, οι οποίες την αγκαλιάζουν αρμονικά, καλώντας τον επισκέπτη να πιει μια τσικουδιά και να απολαύσει τους πεντανόστιμους ψαρομεζέδες της περιοχής!

Ιστορία

Η ιστορία της Νέας Χώρας είναι εξίσου σημαντική, καθώς λέγεται πως το όνομά της το πήρε από τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τη Μικρασιάτικη Καταστροφή το 1922.

, Η ζωή είναι ωραία στη… Νέα Χώρα!

Σύμφωνα με τον δάσκαλο και ιστορικό ερευνητή Γιώργος Πιτσιτάκης (βλ. εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, 4/2/2017) «Η ίδρυση της συνοικίας χρονολογείται λίγο μετά την επανάσταση του 1866-1869 όταν ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων από την ενδοχώρα του Νομού μετακινήθηκε προς τα Χανιά και εγκαταστάθηκε γύρω από τα ενετικά τείχη».

Στη Νέα Χώρα βρίσκεται ο ιστορικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου κτισμένος από το 1915. Επί της κεντρικής οδού Κισσάμου που διαχωρίζει τις δύο συνοικίες έχει ανεγερθεί το μνημείο της «Μικρασιάτισσας Μάνας».

Κοντά στην παραλία της Νέας Χώρας βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, που ήταν η πρώτη βιομηχανική μονάδα της Κρήτης το 19ο αιώνα, ενώ σήμερα στη θέση του υπάρχει ένα σχολείο.

Γιορτή σαρδέλας

Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στην παραλία της Νέας Χώρας η Γιορτή της Σαρδέλας, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στους οποίους διανέμεται δωρεάν άφθονο ψάρι.

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...