Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα του νομού Χανίων να μαγεύει και να προσεγγίζει πολλούς τουρίστες.

Ωστόσο, στα Χανιά υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα μνημεία, που παραπέμπουν στο θρησκευτικό τουρισμό και μπορούν να κόψουν την ανάσα σε όποιον τα επισκεφτεί, όπως η μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή γνωστή και ως Καθολικό. Η επιβλητική η μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη μπορεί πλέον να είναι εγκαταλελειμμένη αλλά τίποτα δεν μπορεί να της στερήσει τη μαγεία της.

Το Καθολικό εντοπίζεται στη βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα κοντά στην έξοδο του φαραγγιού Αυλάκι σε μια απόκρημνη πλαγιά. Για να φτάσει κανείς στη μονή που αποτέλεσε το μέρος όπου εκοιμήθη ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης αλλά και το καταφύγιο για πολλούς άλλους ερημίτες, αρκεί να διασχίσει μια μεγάλη πέτρινη γέφυρα.

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται να φτάσουν στη συγκεκριμένη μονή, πρέπει να περπατήσουν περίπου 30 λεπτά με τα πόδια από τη Μονή Γουβερνέτου, αλλά η θέα θα τους μαγέψει. Αν μάλιστα περπατήσουν δέκα λεπτά επιπλέον, θα αντικρίσουν και μία ξεχωριστή θάλασσα, στην οποία σχηματίζεται ένα υπέροχο μικρό φιόρδ με ονειρικά νερά, που καταλήγει εκεί όπου κάποτε υπήρχε και το λιμάνι της Μονής του Αγίου Ιωάννη Ερημίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο λιμάνι κυριεύεται από ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο κάποιοι πειρατές είχαν αποβιβαστεί για να κυριεύσουν τη μονή. Ο Ηγούμενος τότε τους καταράστηκε, το καράβι τους πέτρωσε κι έτσι δεν μπόρεσαν ποτέ να φύγουν από το νησί. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι ο μύθος μπορεί και να επιβεβαιωθεί αν συλλογιστούμε οτι ένας μεγάλος βράχος σε σχήμα πλοίου βρίσκεται στην έξοδο από το φαράγγι.

, Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της
, Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...