Ηράκλειον: Το αιγυπτιακό λιμάνι στη θάλασσα των Ελλήνων

Η χαμένη πόλη που ήταν γνωστή ως «Ηράκλειον» για τους Έλληνες και «Θώνις» για τους Αιγύπτιους, ανακαλύφθηκε το 2000 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό, έπειτα από 13 χρόνια επίπονων ανασκαφών χιλιάδες ευρήματα έρχονται στο φως. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Mirror” ο αρχαιολόγος, “θα χρειαστεί δουλειά ακόμη και 200 ετών για να αποκαλυφθεί πλήρως και να γίνει κατανοητή η Θώνις-Ηράκλειο”.

, Ηράκλειον: Το αιγυπτιακό λιμάνι στη θάλασσα των Ελλήνων
Φρανκ Γκοντιό

Το Ηράκλειον ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι και ήταν κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο με αξιόλογη εμπορική κίνηση. Σε στήλη που βρέθηκε αναγράφεται ότι το λιμάνι εισέπραττε φόρο 10% σε όλα τα εμπορεύματα των πλοίων που άραζαν.

Διαβάστε επίσης: Τι ψάρια έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Επίσης, από το 1899 ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν “λιμάνι στην θάλασσα των Ελλήνων“. Το σημείο αυτό βρίσκεται σήμερα σε βάθος δέκα μέτρα μέσα στη θάλασσα και έξι χιλιόμετρα στα ανοιχτά της σημερινής ακτής. Η πόλη ήταν κτισμένη επάνω σε νησιά που συνδέονταν με γέφυρες.

, Ηράκλειον: Το αιγυπτιακό λιμάνι στη θάλασσα των Ελλήνων

Το όνομα της πόλης ανάγεται στον περίφημο ναό που ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο Ηρακλή.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...