Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognition and Emotion, κατά μέσο όρο, οι Αμερικανίδες κλαίνε περίπου 3,5 φορές το μήνα ενώ οι Αμερικανοί άνδρες περίπου 1,9 φορές το μήνα.

, Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Αυτό ωστόσο δεν είναι απαραίτητα μία επιβλαβής συνήθεια. Αξίζει να αναφερθεί, πως παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε συνδυάσει τα δάκρυα με αρνητικές στιγμές, στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις κατηγορίες δακρύων.

Τα δάκρυα της οφθαλμολογίας είναι αυτά που λιπαίνουν και προστατεύουν τα μάτια μας, τα αντανακλαστικά ενεργοποιούνται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως σκόνη ή καπνό και τα συναισθηματικά δάκρυα προκύπτουν έπειτα από μια αυξημένη συναισθηματική κατάσταση όπως το άγχος, η χαρά ή η λύπη.

Παρόλο που τα δάκρυα αποτελούνται ως επί το πλείστον από νερό, τα συναισθηματικά δάκρυα είναι γεμάτα με ορμόνες του στρες, το οποίο και «ξεπλένει» το σώμα μας. Ειδικότερα, σε μία συνθήκη έντονης συναισθηματικής κάλυψης (χαράς ή λύπης), ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική μεταβολή ως άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος, τα επινεφρίδια, τα νεφρά και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα συνεργάζονται για να απελευθερώσουν αυτές τις ορμόνες από τον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, η καρδιά και οι πνεύμονές επιταχύνουν την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και η επιπλέον ροή αίματος κατευθύνεται στους μύες, σε περίπτωση που χρειαστεί να κινηθούμε γρήγορα για να αποφύγουμε κάποιον κίνδυνο.

, Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Αυτό σημαίνει πως το κλάμα είναι ένας από τους τρόπους του σώματος να αποκαταστήσει την ισορροπία. όπως επεσήμανε το Frontiers in Psychology, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και ο εγκέφαλος απελευθερώνει ωκυτοκίνη για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε από την αυξημένη κατάσταση. Αυτή η διαδικασία αμβλύνει τον πόνο, ανεβάζει τη διάθεση και μας βοηθά να ηρεμήσουμε.

Σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή αν οι ορμόνες δεν απελευθερωθούν από τον οργανισμό), το στρες συσσωρεύεται στον οργανισμό και συχνά είναι υπεύθυνο για προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, τα προβλήματα πέψης, το άγχος και η κατάθλιψη.

Similar articles

Last articles

Γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε τα δάκρυά μας;

Η αλήθεια είναι πως είτε από χαρά είτε από λύπη, οι άνθρωποι κλαίμε αρκετά συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο...

Η «κατάρα του αγοριού που έκλαιγε» – Ο θρύλος του πίνακα που «έκαιγε» σπίτια

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη...

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...