Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών;

Επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήριο που τρώει το πλαστικό!

Αρκετά εκατομμύρια τόνοι πλαστικού υπολογίζεται ότι πετάγονται στα σκουπίδια το χρόνο! Το πρόβλημα είναι τραγικά μεγάλο, αλλά μια παρήγορη και ελπιδοφόρα είδηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου «έρχεται» από την Ιαπωνία!

, Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών;

Επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα της Ιαπωνίας κατάφεραν να απομονώσουν ένα είδος βακτηρίου με την ονομασία «Ideonella sakaiensis», το οποίο ουσιαστικά «τρώει» το πλαστικό και το χρησιμοποιεί ως πηγή συντήρησης και ανάπτυξής του. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, το εν λόγω βακτήριο έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο PET ή αλλιώς τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, την πιο διαδεδομένη πλαστική ύλη στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Ένα ανθρώπινο θαύμα γεννιέται: Το μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι PET που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων για τρόφιμα, αλλά και για την κατασκευή ετικετών, περιβλημάτων για μπαταρίες, σωλήνων και πλαστικών μεμβρανών.

Από χημικής άποψης, πρόκειται για μια πλαστική ύλη που είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη διαδικασία της βιοδιάσπασης.

, Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών;

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.