Αστραπόγιαννος: Η πραγματική ιστορία του λαϊκού ήρωα και τιμωρού των Τούρκων

Ο Γιάννος «Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματωλός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας. Ήταν από τους σημαντικότερους και πλέον γνωστούς κλέφτες και αρματολούς της προεπαναστατικής περιόδου. Άκμασε για πολλά χρόνια (1760 – 1782), και έγινε αντικείμενο λατρείας από τους υπόδουλους Έλληνες ως λαϊκός ήρωας, τιμωρός των Τούρκων, και ελευθερωτής. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει γενναιόδωρο με τους φτωχούς και ανελέητο με τους ισχυρούς.

, Αστραπόγιαννος: Η πραγματική ιστορία του λαϊκού ήρωα και τιμωρού των Τούρκων

Ιστορία

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Δημητρίου και καταγόταν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Αρχικά ήταν πολεμιστής υπό τη σημαία των αδελφών Λάμπρου και Μήτρου Τσεκούρα. Λόγω της ανδρείας του, αναγνωρίστηκε ως ο Αρχηγός της δικής του ομάδας πολεμιστών, με την οποία τρομοκρατούσε τους Τούρκους.

Όταν ο Οθωμανός δερβέναγας των Σαλώνων Μίρτζας, βίασε μία γυναίκα από την επικράτεια του Αστραπόγιαννου, ο Γιάννος εξεστράτευσε εναντίον του Μίρτζα και τον κατέσφαξε αυτόν και όλους τους πολεμιστές του.

Μετά από χρόνια στο αρματωλίκι και πολλές νίκες, βρήκε τραγικό θάνατο σε μάχη με τους Τούρκους στα Παλάτια της Δωρίδας. Είχε πληγωθεί θανάσιμα μετά από προδοσία, και διέταξε τον σύντροφό του Λαμπέτη να τον σκοτώσει, για να μην πέσει από χέρι Τούρκου.

Η ταινία

Το 1970 γυρίστηκε και ταινία με τίτλο «Ο Αστραπόγιαννος» , με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, η οποία βασίστηκε στο θρύλο του αρματωλού, αλλά διαδραματίστηκε σε άλλη εποχή.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1970 και συνολικά έκοψει 391.874 εισιτήρια την περίοδο της προβολής της. Όπου κι αν προβλήθηκε η ταινία, έγινε πραγματικά χαμός. Κοινό και κριτικοί την αποθέωσαν, ενώ το ένα βραβείο διαδεχόταν το άλλο.

Η λέξη

Η λέξη «Αστραπόγιαννος» είναι μια σύνθετη λέξη που προέκυψε από το όνομά του (Γιάννος) και τη λέξη «αστραπή», που πιθανότατα «έδειχνε» το πόσο γρήγορος ήταν. Ο Γιάννος στη λαϊκή παράδοση, παρουσιάζεται ως ένας ατρόμητος πολεμιστής που ήταν καλός και γενναιόδωρος με τους Έλληνες αλλά σκληρός και αμείλικτος με τους Οθωμανούς.

Σήμερα, με τη λέξη «αστραπόγιαννος» αποκαλείται μεταφορικά ένας έξυπνος άνθρωπος με ηγετικά χαρίσματα, που όμως είναι αντίθετος με το κατεστημένο και την ιεραρχία.

Διαβάστε επίσης: Το τέχνασμα του Κυβερνήτη για να κλέψουν οι Έλληνες τις …πατάτες!

Similar articles

Last articles

Πότε, τι έγραφε και μέσω ποιας εταιρίας στάλθηκε το πρώτο SMS;

Το πρώτο SMS (μήνυμα) στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 από τον μηχανικό Neil Papworth, πρώην υπεύθυνο ανάπτυξης της Sema Group Telecoms....

Οι Top 10 φράσεις του Ωνάση για τις επιχειρήσεις

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Εφοπλιστές που η φήμη του και ο πλούτος του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, ήταν ο Αριστοτέλης...

Οι εντυπωσιακοί Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν

Οι Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν (Lost Gardens of Heligan) αποτελούσαν ιδιοκτησία μιας αριστοκρατικής οικογένειας από το 1500! Το 19ο αιώνα οι κήποι...