Αστραπόγιαννος: Η πραγματική ιστορία του λαϊκού ήρωα και τιμωρού των Τούρκων

Ο Γιάννος «Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματωλός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας. Ήταν από τους σημαντικότερους και πλέον γνωστούς κλέφτες και αρματολούς της προεπαναστατικής περιόδου. Άκμασε για πολλά χρόνια (1760 – 1782), και έγινε αντικείμενο λατρείας από τους υπόδουλους Έλληνες ως λαϊκός ήρωας, τιμωρός των Τούρκων, και ελευθερωτής. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει γενναιόδωρο με τους φτωχούς και ανελέητο με τους ισχυρούς.

, Αστραπόγιαννος: Η πραγματική ιστορία του λαϊκού ήρωα και τιμωρού των Τούρκων

Ιστορία

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Δημητρίου και καταγόταν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Αρχικά ήταν πολεμιστής υπό τη σημαία των αδελφών Λάμπρου και Μήτρου Τσεκούρα. Λόγω της ανδρείας του, αναγνωρίστηκε ως ο Αρχηγός της δικής του ομάδας πολεμιστών, με την οποία τρομοκρατούσε τους Τούρκους.

Όταν ο Οθωμανός δερβέναγας των Σαλώνων Μίρτζας, βίασε μία γυναίκα από την επικράτεια του Αστραπόγιαννου, ο Γιάννος εξεστράτευσε εναντίον του Μίρτζα και τον κατέσφαξε αυτόν και όλους τους πολεμιστές του.

Μετά από χρόνια στο αρματωλίκι και πολλές νίκες, βρήκε τραγικό θάνατο σε μάχη με τους Τούρκους στα Παλάτια της Δωρίδας. Είχε πληγωθεί θανάσιμα μετά από προδοσία, και διέταξε τον σύντροφό του Λαμπέτη να τον σκοτώσει, για να μην πέσει από χέρι Τούρκου.

Η ταινία

Το 1970 γυρίστηκε και ταινία με τίτλο «Ο Αστραπόγιαννος» , με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, η οποία βασίστηκε στο θρύλο του αρματωλού, αλλά διαδραματίστηκε σε άλλη εποχή.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1970 και συνολικά έκοψει 391.874 εισιτήρια την περίοδο της προβολής της. Όπου κι αν προβλήθηκε η ταινία, έγινε πραγματικά χαμός. Κοινό και κριτικοί την αποθέωσαν, ενώ το ένα βραβείο διαδεχόταν το άλλο.

Η λέξη

Η λέξη «Αστραπόγιαννος» είναι μια σύνθετη λέξη που προέκυψε από το όνομά του (Γιάννος) και τη λέξη «αστραπή», που πιθανότατα «έδειχνε» το πόσο γρήγορος ήταν. Ο Γιάννος στη λαϊκή παράδοση, παρουσιάζεται ως ένας ατρόμητος πολεμιστής που ήταν καλός και γενναιόδωρος με τους Έλληνες αλλά σκληρός και αμείλικτος με τους Οθωμανούς.

Σήμερα, με τη λέξη «αστραπόγιαννος» αποκαλείται μεταφορικά ένας έξυπνος άνθρωπος με ηγετικά χαρίσματα, που όμως είναι αντίθετος με το κατεστημένο και την ιεραρχία.

Διαβάστε επίσης: Το τέχνασμα του Κυβερνήτη για να κλέψουν οι Έλληνες τις …πατάτες!

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...