«Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό ύμνο

Ο Άγιος Νεκτάριος (Αιγίνης) γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 και απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου 1920. Αναγνωρίστηκε και επίσημα ως Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1961, ενώ εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

, «Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό  ύμνο

Η δεκαπεντασύλλαβος στίχος είναι η σημαντικότερη μορφή ποίησης στην εκκλησιαστική υμνογραφία. Στα νεότερα χρόνια δεκαπεντασύλλαβους στίχους έγραψε ο Άγιος Νεκτάριος.

, «Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό  ύμνο

«Αγνή Παρθένε Δέσποινα»: ο θρύλος ενός από τους σημαντικότερους ύμνους

Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται ενώπιον του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να το ψάλλουν.

Αυτός ο Ύμνος ήταν ο «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα», τον οποίο μελοποίησαν Σιμωνοπετρίτες Πατέρες, και έγινε δημοφιλής στους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς και μη.

Similar articles

Last articles

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.

Οι τέσσερις καβαλάρηδες της βιομηχανικής αποκάλυψης – Ορατοί μόνο για δύο ώρες

“Οι τέσσερις καβαλάρηδες της βιομηχανικής αποκάλυψης” είναι ένα υπέροχο έργο του γλύπτη Jason deCaires Taylor, το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο!