«Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό ύμνο

Ο Άγιος Νεκτάριος (Αιγίνης) γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 και απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου 1920. Αναγνωρίστηκε και επίσημα ως Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1961, ενώ εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

, «Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό  ύμνο

Η δεκαπεντασύλλαβος στίχος είναι η σημαντικότερη μορφή ποίησης στην εκκλησιαστική υμνογραφία. Στα νεότερα χρόνια δεκαπεντασύλλαβους στίχους έγραψε ο Άγιος Νεκτάριος.

, «Αγνή Παρθένε»: ο θρύλος πίσω από τον γνωστό  ύμνο

«Αγνή Παρθένε Δέσποινα»: ο θρύλος ενός από τους σημαντικότερους ύμνους

Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται ενώπιον του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να το ψάλλουν.

Αυτός ο Ύμνος ήταν ο «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα», τον οποίο μελοποίησαν Σιμωνοπετρίτες Πατέρες, και έγινε δημοφιλής στους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς και μη.

Similar articles

Last articles

Η επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στα Χανιά & ο θρύλος της

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Κρήτης, με τις θάλασσες, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και ολόκληρη την ενδοχώρα...

Ο μεγαλύτερος ύμνος χώρας είναι …«γαλανόλευκος» και υμνεί την Ελευθερία!

Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Εθνικός Ύμνος Ελλάδας! Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του  1823 στη...

Το εκπληκτικό στρογγυλό φρούριο στη Σπιναλόγκα και το πραγματικό όνομα του νησιού

Η Σπιναλόγκα έχει καταστεί παγκόσμια γνωστή, κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης ιστορίας της, αφού αποτέλεσε το μέρος που φιλοξένησε τους λεπρούς της...