Αγία Θεοδώρα: το σώμα της ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι

Κοντά στο χωριό Βάστα στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών! Ο λόγος; Στη σκεπή αυτού του ναού που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, υπάρχουν 17 μεγάλα δέντρα, που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα και χωρίς να διακρίνονται οι ρίζες τους! Διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη του ναού. Το νερό που τρέχει στο ποτάμι, που είναι δίπλα από την εκκλησία, ποτίζει τα δεκαεπτά δέντρα που βγαίνουν κυριολεκτικά από μέσα.

, Αγία Θεοδώρα: το σώμα της ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι

Ο θρύλος

Ο αριθμός των δέντρων δεν είναι τυχαίος, αφού σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση αντιστοιχούν στα 17 χρόνια της Αγίας Θεοδώρας. Σύμφωνα με την ιστορία -ή θρύλο για κάποιους-, η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια κι εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.

Στο στρατό την ερωτεύτηκε ως Θεόδωρο μία νεαρή κοπέλα κι επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, η νεαρή την (τον) κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι φαίνεται ότι οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας. Η Θεοδώρα που ήταν ιδιαίτερα θεοσεβούμενη, πριν τον αποκεφαλισμό της παρακάλεσε τον Θεό, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.

Χριστέ μου, συγχώρεσε τους εχθρούς μου, 
κάνε το σώμα μου εκκλησία,
τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι...
-
(Προσευχή της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας)

Η επιστημονική εξήγηση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Το 1996, το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποίησε έναν πρωτοποριακό έλεγχο με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Το ρεκόρ Γκίνες

Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

Similar articles

Last articles

Ο λύκος, η κότα και το λιοντάρι – Μια διδακτική ιστορία με πολλούς αποδέκτες

Κάποια μέρα η κότα είπε στον λύκο: «Το γρασίδι είναι γαλάζιο». Ο λύκος απάντησε: «Και βέβαια όχι, το γρασίδι...

Εγκέλαδος: ο σιωπηλός γίγαντας που αναστενάζει μέσα από τον τάφο του

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος –γιος του Ταρτάρου και της Γης- υπήρξε αρχηγός των Τιτάνων και έπεσε νεκρός στη Γιγαντομαχία.

Μαρούλι: ο “γιατρός” της καθημερινότητάς μας που λύνει πολλά προβλήματα

Ένα από τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά στον κόσμο είναι το μαρούλι, το οποίο πέραν της νοστιμιάς του, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και πλούσια ιστορία.