Αγία Θεοδώρα: το σώμα της ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι

Κοντά στο χωριό Βάστα στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών! Ο λόγος; Στη σκεπή αυτού του ναού που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, υπάρχουν 17 μεγάλα δέντρα, που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα και χωρίς να διακρίνονται οι ρίζες τους! Διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη του ναού. Το νερό που τρέχει στο ποτάμι, που είναι δίπλα από την εκκλησία, ποτίζει τα δεκαεπτά δέντρα που βγαίνουν κυριολεκτικά από μέσα.

, Αγία Θεοδώρα: το σώμα της ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι

Ο θρύλος

Ο αριθμός των δέντρων δεν είναι τυχαίος, αφού σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση αντιστοιχούν στα 17 χρόνια της Αγίας Θεοδώρας. Σύμφωνα με την ιστορία -ή θρύλο για κάποιους-, η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια κι εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.

Στο στρατό την ερωτεύτηκε ως Θεόδωρο μία νεαρή κοπέλα κι επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, η νεαρή την (τον) κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι φαίνεται ότι οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας. Η Θεοδώρα που ήταν ιδιαίτερα θεοσεβούμενη, πριν τον αποκεφαλισμό της παρακάλεσε τον Θεό, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.

Χριστέ μου, συγχώρεσε τους εχθρούς μου, 
κάνε το σώμα μου εκκλησία,
τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι...
-
(Προσευχή της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας)

Η επιστημονική εξήγηση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Το 1996, το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποίησε έναν πρωτοποριακό έλεγχο με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Το ρεκόρ Γκίνες

Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

Similar articles

Last articles

Κούτζο Λούις: Ο συγκλονιστικός τελευταίος επιζών από τα σκλαβοπάζαρα

Συγκλονιστικά και απάνθρωπα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Ζόρα Νιλ Χέρστον, «Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου». Πρόκειται για...

Οι ελληνικές λίμνες που έρχονται από το …διάστημα!

Ένα μοναδικό αξιοθέατο «φιλοξενείται» λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Δεν είναι άλλο από τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά...

Ο θρυλικός 007 και η σχέση του με μια κυρία: Aston Martin

Όσοι είναι αυτοί που έχουν παρακολουθήσει την πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά ταινιών, σίγουρα γνωρίζουν ότι τρία είναι τα πράγματα που δεν λείπουν...